Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pražský Dům světla pro lidi s virem HIV či nemocí AIDS se rozšíří

18. 8. 2006 - PRAHA [Radio Praha / Econnect]

Pražský Dům světla, který slouží lidem s virem HIV a nemocným AIDS i jejich blízkým, se v brzké době rozšíří. Česká společnost AIDS pomoc získala do pronájmu zbytek objektu, v němž zařízení sídlí. Hodlá v budově kromě dalších pokojů pro klienty zřídit například i kinosál.

ČTK to řekl ředitel Domu světla Miroslav Hlavatý. Česká společnost AIDS pomoc vznikla koncem roku 1989. Dům otevřela o deset let později.

Na opravy chce společnost použít peníze z loňské sbírky Červená stužka. Podle Hlavatého je na její výtěžek ve své činnosti odkázána. Sponzoři se v Česku této problematice totiž nevěnují a stát na prevenci i léčbu nemoci poskytuje každoročně méně peněz. Zatímco před deseti lety podle Hlavatého na všechny programy v republice dal 66 milionů korun, letos jen 19 milionů.

Od roku 1999 do konce letošního července provedli zdravotníci v Domě světla 9237 testů. Letos zaznamenali desítku lidí s virem HIV. "Každý 210. u nás testovaný člověk je HIV pozitivní," řekl Hlavatý. Lidí nakažených virem HIV v Česku v posledních třech letech rychleji přibývá. Letos za prvních sedm měsíců lékaři evidovali 64 nových pacientů.

Dům světla provozovaný Českou společností AIDS pomoc představuje bezpečné centrum pro kohokoliv, jehož život je nějakým způsobem ovlivněn touto nemocí a poskytuje široký rozsah služeb. Všímá si též otázek spojených s diskriminací, předsudky a neinformovaností na všech úrovních. Pracovníci v Domě světla tak poskytují pomoc, informace a podporu v klidném prostředí, kde je zajištěno soukromí pro všechny návštěvníky.

K založení České společnosti AIDS pomoc v roce 1989 vzešla iniciativa ze strany blízkých, známých a rodin pozitivních občanů, s cílem prakticky přispět a pomáhat jim při řešení různých problémů, které mohou vystoupit v důsledku nemoci. Od té doby se činnost sdružení rozšířila i mimo hranice České republiky. Společnost se podílí na prevenci a osvětě ve všech skupinách obyvatelstva České republiky a kromě toho slouží k výměně informací mezi vládními a nevládními organizacemi zabývající se problematikou HIV/AIDS i všech zdravotně postižených, a to v návaznosti na přímou spolupráci s odbornými lékařskými pracovišti. Zároveň spolupracuje se zahraničními organizacemi při řešení mezinárodních otázek boje proti AIDS.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz