Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Aktivisté budou demonstrovat kvůli protiraketové základně

18. 8. 2006 - PRAHA [Econnect]

V pondělí 21. srpna, tedy v den výročí sovětské okupace, se uskuteční od 17:30 na náměstí Míru demonstrace, kde chtějí míroví aktivisté vyjádřit svůj nesouhlas s umístěním americké protiraketové základny na našem území a podpořit návrh referenda, které by se týkalo této otázky. Demonstraci a petici za referendum připravila iniciativa NE základnám.

„Více než 3 roky se bez vědomí obyvatel ČR jednalo o umístění základny na území ČR. Není myslitelné, aby demokratický stát přijal tak závažné rozhodnutí, jakým je vybudováni protiraketové základny jiného státu na vlastním území, bez vypsáni referenda,“ tvrdí organizátoři z iniciativy NE základnám.

Podle dostupných informací se jedná základnu programu Národní raketové obrany USA (NMD), jejímž určením je pouze chránit území Spojených států před útokem mezikontinentálních balistických raket dlouhého doletu. Antiraketový systém, jehož část by byla instalována u nás, by měl zjišťovat jejich vypuštění, určovat jejich dráhu a likvidovat je nad územím Evropy ještě předtím, než dopadnou na USA.

„Od českých stoupenců raket zazněla otázka, zda chceme plnit své smluvní závazky vůči Spojeným státům. Česká republika však nemá vojenské závazky vůči USA, ale vůči NATO. Jako jeho člen nemůžeme činit tak závažné rozhodnutí dvoustrannou dohodou s jedním, byť nejmocnějším, členem.“

„Rovněž naše členství v Evropské unii vyžaduje společný postup všech spojenců v souladu s vývojem společné evropské zahraniční a bezpečnostní strategie. Zatím víme, že Kanada se odmítla na protiraketovém systému podílet, debata v NATO je v plenkách a v EU se tím sotva kdo zabývá,“ řekl v komentáři pro deník Právo bývalý disident a ministr zahraničí Jiří Dientsbier.

Ekologická organizace Greenpeace považuje zřízení základen USA v rámci tzv. raketového deštníku v zemích střední Evropy za překážku k dosažení celosvětového míru. Podle Greenpeace tento systém raketové obrany může mít značně negativní vliv na mezinárodní vztahy a může vést k dalšímu kolu globálního závodu ve zbrojení.

„Čím více zdokonalujeme štíty, tím více jiní musí zdokonalovat meče k jejich proražení. Výroba moderních obranných systémů jen požene výrobce zbraní k ještě usilovnější činnosti v oblasti zbraní útočných. Současná politická reprezentace Spojených států navíc odmítá mezinárodní jednání jako mírový prostředek k dosažení lepší budoucnosti a svou politikou zvyšuje pravděpodobnost použití jaderných zbraní,“ uvedla tisková mluvčí Greenpeace Vlaďka Tejnská.

Iniciativu NE základnám podporují již přes tři desítky českých a mezinárodních organizací, hnutí a stran. Ze známých osobností se k petici iniciativy NE základnám mimo jiné připojili sociolog Jan Keller, filozof Erazim Kohák, publicista Petr Uhl, kněz Ivan Odilo Štampach a politolog Pavel Pečínka.


Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz