Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Independent: V Evropě je legálně zastřeleno 100 milionů ptáků ročně

17. 8. 2006 - PRAHA/LONDÝN [EcoMonitor]

-foto Ian Britton freefoto.com-
-foto Ian Britton freefoto.com-
Každoročně je v Británii legálně zastřeleno více než 22 milionů ptáků, v celé Evropě dohromady pak počet zabitých opeřenců překračuje 100 milionů. Zpěvných ptáků je z tohoto množství asi 30 milionů, napsal britský deník Independent s odvoláním na nově vydanou zprávu skupiny radikálních německých aktivistů.

Skupina nazvaná "Výbor proti vraždění ptactva" prohlásila, že se zabíjení ptáků podobá "systematickému vyhlazování" ptačí populace v Evropě. Známé organizace zabývající se ochranou ptáků však tento názor nesdílejí, píše Independent. Německá skupina ale tvrdí, že provedla vůbec první audit oficiálních čísel o počtech zastřelených ptáků ve státech Evropské unie.

Výzkum se netýkal specifického problému, kterým je pytlačení. I tak jsou ale zjištěná fakta alarmující. Na prvním místě v počtu zastřelených ptáků je Francie s 25 miliony ročně, druhá je Británie s 22 miliony a na třetí pozici je Itálie se 17 miliony. "Kdybyste všechny ptáky zastřelené v jednom roce položili vedle sebe, utvořili by linii dlouhou 41 000 kilometrů o celkové váze 66 tun," řekl Independentu prezident Výboru proti vraždění ptactva Heinz Schwarze.

Ačkoli německá organizace tvrdí, že data převzala z různých vědeckých materiálů a studií uvedených v soupisu pramenů, některé údaje se zdají být nadnesené, alespoň v porovnání s údaji jiných organizací, například britské Královské společnosti na ochranu ptactva. Studie přesto u ochranářů vyvolává obavy o některé druhy. Například o skřivany a hrdličky divoké, kterých rychle ubývá, ale v některých zemích jsou stále loveny. Ve Francii je každoročně legálně zastřeleno 637 tisíc skřivanů, v Itálii dokonce víc než 1,83 milionu. Hrdliček je ve Francii uloveno 189 tisíc a v Itálii 56 tisíc ročně, píše Independent.

"V Británii není ptačí populace pod velkým tlakem lovců, jinde v Evropě však lov, zejména ilegální, znamená obrovský problém. Je to hlavně v oblastech kolem Středozemního moře," řekl Grahame Madge, mluvčí Královské společnosti na ochranu ptactva. Dodal, že evropští ptáci už tak čelí velkým hrozbám (od globálního oteplování až po intenzivní zemědělství), proto by se bez zvýšeného útlaku od lovců klidně obešli.

Podle článku Michaela McCarthyho v deníku Independent ze dne 15. 8. 2006.


Hana Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz