Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Výtvarný happening Slámování upozorňuje na chátrání zámku v Červené Řečici

16. 8. 2006 - ČERVENÁ ŘEČICE [Econnect]

-Slámování 2005-
-Slámování 2005-
Spolek na záchranu památek červenořečických byl založen v lednu roku 1997 několika nadšenci přímo z Červené Řečice na Pelhřimovsku za účelem záchrany a využití bývalého hřbitovního kostela a ochrany místních historických památek. Postupem času své aktivity rozšířil i na místní renesanční zámek, který se už řadu let nachází ve velmi špatném technickém stavu. O víkendu 18. - 20. srpna konaný jubilejní 10. ročník oblíbeného Slámování je jednou z akcí sdružení, která má upozornit na současný neutěšený stav významné památky a nutnost její postupné obnovy do důstojnější podoby.

Původcem nápadu slámovat sochy a další objekty je Jiří Jedlička (v současné době také místostarosta Červené Řečice u Pelhřimova). Techniku slámování vymyslel na koleji ve Zlíně, kde toho času studovat Vysokou školu uměleckoprůmyslovou. Chtěl udělat něco z materiálů, které jsou běžně dostupné každému a zároveň i charakteristické pro venkov. Z nich pak vytvořit různorodé výtvarné objekty.

Prvního ročníku této výtvarně-recesivní akce se zúčastnilo několik zájemců dnes lze již říci že průkopníků slámování. Úvodní ročník potom proběhl přesně před 10 lety v srpnu roku 1996. Od té doby se rok od roku oblíbenější akce zúčastňuje stále více zájemců, kteří chtějí aktivním a netradičním způsobem strávit jeden z letních víkendů či alespoň jeho část v menší malebné obci uprostřed Vysočiny.

Při posledních ročnících do Červené Řečice přijíždějí jak výtvarníci, tak i celé rodiny s dětmi. Přímo prakticky se do slámování pouští každoročně již přes stovku zájemců o vyzkoušení si vlastní zručnosti. Jak říká zakladatel červenořečického slámování Jiří Jedlička, celá akce má být především „pohodovým setkáním pro lidi, co rádi aktivně ve volném čase zkoušejí dělat nové, zajímavé věci.“

Stát se autorem díla ze slámy není až tak příliš složité, jak by se možná mohlo na první pohled zdát. Slámující k vlastní činnosti potřebuje v podstatě jen tři základní věci: slámu, drát a provázek. K tomu pak navíc alespoň špetku fantazie. Nejprve se z drátu musí udělat jednoduchá kostra, ta se postupně obaluje slámou, nakonec se všechno musí dobře utáhnout připraveným provázkem.

Práce většinou trvá od 2 do 5 hodin podle velikosti a náročnosti vyráběného předmětu. Následně se potom vyrobená díla vystavují podle přízně počasí po dobu zhruba dvou týdnů v parku na náměstí. Nejzdařilejší díla se ještě o něco později ukládají do depozitáře červenořečického zámku. Slámuje se přímo na nádvoří zámku a účastníci zde mohou i přespat.

Menší jubileum slavilo Slámování v Červené Řečici před 5 lety, kdy se konal 5. ročník a zúčastnilo se jej asi 150 slámovačů, kteří jednotlivě či ve skupinkách vytvořili na 50 zajímavých objektů.

Co všechno se dá ze slámy vytvořit na to nejlépe poukazují díla z minulých ročníků, kdy účastníci vytvořili např. i tyto předměty: slaměné květiny, hlemýždě, kozu, psa, sovu i jiné živočichy, dále potom třeba letadlo i létající balóny, slaměné šaty či přímo stroj mající ke slámě asi nejblíže tedy slaměný kombajn, samozřejmě jen ve zmenšené velikosti.

O tom, že se akce rok od roku dostává více do povědomí širší veřejnosti, svědčí účastníci přijíždějící ze všech koutů České republiky a i ze zahraničí. V posledních dvou letech totiž slámovali i zahraniční návštěvníci, a to z Holandska, Belgie, Itálie nebo také až ze vzdáleného Japonska.

Program 10. ročníku Slámování v Červené Řečici:

Pátek 18. srpna:
17:00 – občerstvení
21:00 – Toulavý biograf na náměstí – film Ať žijí duchové

Sobota 19. srpna:
10:00 – Zahájení Slámování, výstava 10 let Slámování, obrazy – zámek očima scénografů
17:00 – Městský park: Dětské kočovné divadlo s. r o. hrající o lidských radostech a starostech
21:00 – Toulavý biograf na náměstí – film Vesničko má středisková
19:30 - koncert na třetím nádvoří – Devět životů (Luka nad Jihlavou), Skupina performance (Praha), Závodníci revival (Písek)

Neděle 20. srpna:
10:30 - Slavnostní vernisáž slamáků
12:00 – Prohlídka zvonů na červenořečickém kostele
21:00 – Toulavý biograf na náměstí – film Hoří má panenko


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz