Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

K pochopení rovnosti žen a mužů mají přispět genderové pohádky

14. 8. 2006 -, Radio Praha

K lepšímu pochopení rovnosti žen a mužů by mohly přispět takzvané genderové pohádky. Dětem i dospělým mají s nadsázkou ukázat, jak se v posledních letech život a chování obou pohlaví změnilo. V příbězích totiž už nešťastná princezna nečeká jen bezmocně na to, až ji srdnatý rytíř zachrání ze spárů zla. Svůj osud bere do vlastních rukou a hrdinové se bez její pomoci neobejdou.

Zatím vznikly tři dvouminutové animované filmy, které nechala vyrobit společnost Gender Studies. V příbězích princeznu ohrožuje drak, černokněžník a obr. "Chtěli jsme vytvořit moderní pohádky s vtipem a nadsázkou," řekla ČTK ředitelka společnosti Gender Studies Alena Králíková. Peníze na vytvoření poskytlo i ministerstvo práce.

Každou z pohádek uvádí stará ilustrace. Na první se udatný junák chystá useknout hlavy líté sani. Spanilá dívka vyčkává v pozadí. V moderním příběhu to ale vypadá trošku jinak. Poté, co drak použije hrdinovo kopí jako párátko a odfoukne ho na nejbližší strom, musí zakročit rázná mladá žena. Ke zdolání netvora jí pomohou její korále. A ženicha si nakonec kráska také z jehličnanu sundá.

Na staré kresbě druhé pohádky hrozivý černokněžník míchá lektvary, v pozadí postává zakřiknutá hospodyně. V nové verzi si mág vyhlédne svou ženu v počítači, obloudí ji a odvede z hradu do své věže. Tam už na nešťastnici čekají jen hory nádobí. Po čase se čaroději partnerka znelíbí, vsadí ji do klece a chvátá si opatřit jinou družku. Mladá žena si ale jeho tradiční zacházení nenechá líbit. V teplákách a tílku zůstane nakonec v kleci sám.

Také třetí příběh mění zažitý děj. Bratři princezny se chystají do světa. Za poznáním by chtěla vyrazit i dívka. Tatíček král ji ale nepustí. Místo cestování se musí věnovat ručním pracím. Hochy mezitím začne pronásledovat obr. Jde za nimi až domů, kde je snadno přemůže. Vyřešení problému zbývá tedy na ženu. Zachrání bratry, poradí si s obrem a nakonec se jí podaří i odcestovat.

Tři kratičké filmy slavily úspěch při své veřejné premiéře na Den rovných příležitostí v červnu. Podle Králíkové bude společnost Gender Studies usilovat o to, aby pohádky odvysílala Česká televize. Mohly by se případně objevit i jako předfilm v kinech. Vzhledem k tomu, že jsou beze slov, není vyloučeno jejich uvádění v cizině. Do budoucna pak Gender Studies zvažuje vytvoření série genderových večerníčků.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

15. 8. 2006
pohadkyhonza
19. 8. 2006
31. 8. 2006
čejny
1. 9. 2006
honza
16. 8. 2006
Láďa
29. 8. 2006
30. 8. 2006
Bětka
5. 9. 2006
Slovák

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz