Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Přátelé Země vítají pomoc EU Libanonu v ropném neštěstí

10. 8. 2006 - PRAHA/BRUSEL [Ekolist]

Přátelé Země (FoEE), evropská nevládní organizace, vítá snahy Evropské unie pomoci Libanonu s ropnou skvrnou podél pobřeží - největší ekologickou pohromou, která postihla východní Středomoří. FoEE volají po tlaku Unie na zastavení násilí na obou stranách, aby bylo možné zabránit poškozování přírody.

Asi 10 až 35 tisíc tun paliva se do moře dostalo před týdnem, kdy Izrael bombardoval elektrárnu Jieh 30 km jižně od Bejrútu. Díky severojižním proudům se olejový koberec už znečistil většinu libanonského pobřeží a syrské přístavní město Tartus.

Ředitel FoEE Fouad Hamdan v Libanonu řekl: "Libanon zažívá nejhorší ekologickou krizi uprostřed trvající války mezi Izraelem a Hizballáhem na jeho území. Je to pohroma uprostřed tragédie. Mezinárodní komunita musí vyvíjet tlak na zastavení palby a ukončit okamžitě toto zabíjení. A co nejdříve musí začít čistící operace ve východním Středozemním moři."

Podle Přátel Země občanská společnost a úřady v Libanonu mohou rychle mobilizovat tisíce dobrovolníků, aby odstraňovali ropu z pláží a uchovávali ji v nádržích. "Izrael však musí zaručit, že tyto dobrovolníky nebude bombardovat," dodal Hamdan.

Libanon sám požádal ředitelství pro životní prostředí Evropské komise o naléhavou pomoc při čištění ropné skvrny. Kromě živočichů na souši, kterým ničí hormonální systém a způsobuje rakovinu, ropa zabíjí veškerý podmořský život. Vzácné karety obrovské navíc nakladly svá vejce na plážích nedaleko Tripolisu. Jejich mláďata, která se nyní klubou, mají malou naději, že se dostanou úspěšně přes pláž do vody.

Unie může pomoci alespoň sacími loděmi, absorbenty, rozpouštědly, sběrači ropy a nornými stěnami.

(Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.)


Iva Nachtmannová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

10. 11. 2008

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz