Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mahagon brazilský mizí ze světa, CITES chce udržitelnou těžbu

2. 8. 2006 - PRAHA/LIMA [Ekolist]

-ilustrační foto WWF-
-ilustrační foto WWF-
Ty tam jsou časy, kdy si mohl zámožnější člověk běžně koupit nábytek z mahagonu. Mahagon brazilský je na seznamu ohrožených druhů fauny a flóry CITES a navzdory této ochraně je těžen natolik, že se ocitá na pokraji zmizení. Tvrdí to Světový fond na ochranu přírody (WWF) a Traffic, přidružený program IUCN monitorující obchod s produkty divoké přírody.

Největším exportérem mahagonového dřeva je v současnosti Peru. Tam se v půli července konala konference Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy divoké fauny a flóry – CITES. Na mítinku výboru pro rostliny se o tématu mahagonu brazilského velmi diskutovalo. „Už je na čase, aby země souhlasily s drastickým zásahem,“ domnívá se Susan Liebermannová, ředitelka programu globálních druhů WWF.

Přestože bylo dosaženo důležitého pokroku směrem k omezení ilegální těžby a její odfiltrování z mezinárodního trhu, WWF a Traffic věří, že Peru ještě zařídí změny ve vládě, státní a technické správě, klíčové pro schopnost kontrolovat celou situaci. To znamená především zajistit, že export ze země pochází skutečně jen z legální těžby a vůbec dosáhnout transparentnosti celého procesu od zpracovatelů po obchodníky.

Mahagonové dřevo z Amazonie je jedno z nejhodnotnějších v obchodu se dřevem. Výsledkem intenzivního kácení je, že ve střední Americe, Mexiku a Karibiku je mahagon prakticky vymýcen. Kvůli tomu se také dostal v roce 2003 na seznam ohrožených druhů. Úmluva CITES nezakazuje úplně obchod s ohroženými druhy, ale musí být legální a biologicky udržitelný.

„Chceme kontrolu nad exportem mahagonu, ale i to, aby importující státy zamezily přístupu ilegálně těženého dřeva na jejich území,“ vysvětluje Susan Liebermannová z WWF. Delegáti, kteří se zúčastnili mítinku výboru pro rostliny CITES, jako pomocnou ruku navrhli rozvoj regionálního strategického akčního plánu. Takový plán by dotčeným státům pomohl společně čelit problémům, spojeným se zachováním udržitelného hospodaření s populacemi mahagonu na jejich území.

(Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.)


Iva Nachtmannová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související komentáře

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz