Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nakladatelství Dharma Gaia podporuje knižní kampaň Greenpeace

1. 8. 2006 - PRAHA [Econnect]

-foto-
-foto-
Nakladatelství DharmaGaia a sdružení Araretama vydalo knihu brazilské výtvarnice, malířky, fotografky a psychoterapeutky Sandry Epstein nazvanou Araretama - Cesta empatie. Nakladatelství DharmaGaia se tímto aktem připojilo ke knižní kampani Greenpeace, jejímž cílem je rozšířit používání recyklovaného a FSC papíru (pocházející z trvale udržitelných zdrojů). Do kampaně se zapojil i mezinárodní klub spisovatelů PEN klub, který podle Ivana Klímy požaduje 5% sazby DPH pro recyklovaný papír.

„Je to již páté nakladatelství, které se zapojilo do naší kampaně. Doufáme, že se nám podaří překonat předsudky ostatních vydavatelů, že recyklovaný papír je moc drahý, ošklivý či se k vydávání knih nehodí a že se do kampaně zapojí další vydavatelské domy,“ uvedl koordinátor kampaně Karel Stejskal.

Kniha Araretama - Cesta empatie je další v řadě knih vycházejících na recyklovaném papíru, přesněji její textová část (součástí knihy je rozsáhlá barevná příloha s fotografiemi rostlin). Kniha představuje zároveň výzvu k ochraně tropických deštných lesů.

Brazilská léčitelka a výtvarnice Sandry Epstein se více než patnáct let zabývá prožitkovým zkoumáním Atlantského deštného pralesa, který se rozprostírá podél brazilského pobřeží a patří k oblastem s nejvyšší bohatostí rostlinných a živočišných druhů na Zemi. Její snahou je vyvolat hlubší zájem Evropanů o deštný prales.

„Tato kniha přináší svědectví o přírodním regionu, kde je největší biodiverzita na planetě. Obvykle se klade velký důraz na Amazonii vzhledem k její důležitosti, ale Atlantský deštný prales je svojí biodiverzitou významější než Amazonie. Přitom zde zůstává pouze 5% původního pralesa,“ řekla Sandra Epstein.

Majitel vydavatelství Dharma Gaia Lumír Kolíbal doufá, že má vydávání knih na recyklovaném papíru budoucnost. „Jde to snadno a rychle a recyklovaný papír je srovnatelný s běžně používaným papírem. Jedinou otázkou zůstává, zda se knihy na recyklu budou líbit čtenářům a zda papír jako takový vydrží,“ uvedl Kolíbal.

Greenpeace vede již od roku 1992 kampaň za záchranu světových pralesů. Její nedílnou součástí je tzv. knižní kampaň, jejímž cílem je přimět světová nakladatelství k používání recyklovaného papíru či papíru certifikovaného organizací FSC.

„Co se týče používání recyklovaného papíru, tak ve světě jednoznačně vede Kanada, kde na recyklu vydává 67 nakladatelství. V Nizozemí se zase ke kampani připojilo 17 velkých vydavatelů, kteří pokrývají zhruba 70% trhu. U nás knihy na recyklu představují pouze zhruba promile trhu, jedná se o první vlaštovky,“ uvedl Karel Stejskal.

V České republice se start knižní kampaně datuje k říjnu loňského roku, kdy proběhla první jednání s nakladatelstvím Albatros. Ke konci roku Albatros přislíbil, že vydá v roce 2006 minimálně čtyři tituly na recyklovaném papíru. Recyklace papíru je podstatně ekologicky šetrnější než výroba klasického papíru.

Při používání recyklovaného papíru se uchrání velké plochy lesa, spotřebuje se o 64% méně energie, o 50% méně vody a dojde pouze k 26% znečištění vzduchu v porovnání s výrobou klasického nerecyklovaného papíru.


Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz