Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sedmá generace 4/2006: Rozvojová spolupráce po česku

31. 7. 2006
[Sedmá generace] -


Téma letního čísla redakce věnovala rozvojové spolupráci jakožto jednomu z podstatných způsobů, jak dlouhodobě zmírňovat bídu nejchudších zemí světa. Základní kontext a dilemata rozvojové pomoci představí Pavel Nováček; oficiální rozvojovou pomoc České republiky pak kriticky nahlíží Petr Jelínek, zatímco jiný Petr Jelínek přibližuje sociální a ekologické rozpory rozvojového projektu na jemenské Sokotře. Roli nevládní organizací sdružených ve Fóru rozvojové spolupráce pak připomene Daniel Svoboda.

O tom, že ryby mohou létat nad našimi hlavami a měnit se v Darwinovu noční můru, píše Jan Miessler, Vojtěch Kotecký k šupinatému tématu dodává, že i rybářské lodě — stejně jako čeští lesníci — rády používají metodu holoseče.

Karel Polanecký odhaluje, na čem stojí prosperita jaderného průmyslu, filozof a ekolog David Abram vyzývá k nutnosti probouzet naše smyslové vnímání světa a redaktor časopisu The Ecologist Jeremy Smith spolu s brněnským tmářem Janem Holanem upozorňují na světelné znečištění. Rozhovor SG tentokrát zapředla s lesníkem a ochranářem Antonínem Bučkem a s jednou z nejznámějších zdejších feministek Michaelou Marksovou-Tominovou.

Názvu Sedmá generace dostála návštěva Dagmar Smolíkové u zástupce sedmé generace hrnčířského rodu Volfů v Kolovči. V mediálním seriálu nám pak Aleš Mergental vysvětlí, že považovat přírodu na televizních obrazovkách za autentickou je totéž jako věřit v upřímnost ODS řešit po volbách ekologické problémy. A těžké, ale potřebné otázky „Proč je příroda krásná“ či „Proč je Evropa stará?“ nakonec pokusí zodpovědět Petr Švec, respektive Lubor Kysučan.

Další informace: www.sedmagenerace.cz



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Související odkazy
  • Sedmá generace
  • -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz