Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekologicky šetrný papír do tiskáren a kopírek končí

31. 7. 2006 - [Ekolist]

-foto Ekolist-
-foto Ekolist-
Krkonošské papírny (KRPA) až do nedávna vyráběly papír pro tiskárny a kopírky, který měl českou ekoznačku Ekologicky šetrný výrobek (EŠV). Po necelých pěti letech, kdy KRPA tento papír vyráběla, jej kvůli malému odbytu stahuje ze standardní nabídky. "Bohužel, jako výrobce se nemůžeme zabývat krabicovými zakázkami pro drobné zákazníky, není to technicky ani nákladově možné," vysvětluje Kamil Čada z marketingu Krkonošských papíren s tím, že podnik se orientuje především na dodávky pro velkoobchody s papírenským zbožím.

"O EŠV papír do kopírek a tiskáren je ve srovnání s bílým papírem mezi koncovými uživateli jen velmi malý zájem. Občas se najde nějaký ekologicky smýšlející zákazník nebo orgán státní správy, objedná si pár krabic na zkoušku, ale poté opět nakupuje bezdřevý kancelářský papír," popisuje situaci Kamil Čada.

"Myslím si, že bez nějakého legislativního zvýhodnění nebo např. nařízení o určitém procentním používání recyklu ve státní správě situace lepší nebude," myslí si Kamil Čada a dodává, že dříve byla alespoň 5% sazba DPH. Za současné situace se firmě nevyplatí držet EŠV papír skladem a čekat na nárazový malý odběr. Krkonošské papírny jsou stále EŠV papír schopny vyrábět, ale jen v případě, že si jej někdo objedná alespoň 3000 kg.

"Je to škoda," komentuje situaci Adéla Petrová z Agentury pro ekologicky šetrné výrobky. "I my jsme tento papír nedávno poptávali, ale nejsme schopni udělat tak velký odběr," říká Petrová. "Snad kdyby byla větší poptávka ze strany tiskáren a jejich zákazníků, možná by byly Krkonošské papírny ochotny mít takový papír i "na skladě", pro každého, bez ohledu na velikost objednávky," uvažuje Petrová.

Ekologicky šetrný výrobek je ministerstvem životního prostředí garantovaný certifikát. Spotřebitelé se podle něho mohou snadněji rozhodovat při svých nákupech. Certifikát Ekologicky šetrný výrobek označuje výrobky, které jsou oproti ostatním srovnatelným výrobkům šetrnější k životnímu prostředí.

Jaký papír pro vaši tiskárnu?

Pokud byste rádi používali pro svou tiskárnu či kopírku papír, který by byl šetrný k životnímu prostředí, máte několik možností. Můžete si u svého dodavatele objednat recyklovaný papír pro tiskárny. Pokud váš dodavatel takový papír nevede, vyberte si na stránkách kampaně Šetrné papírování dodavatele, který jej má.

Další možností je používat kancelářský papír, který získal některou ze zahraničních ekoznaček. Také můžete nakupovat papír s certifikátem FSC, který vám zaručuje, že dřevo, z kterého je papír vyroben, nepochází z nelegální těžby, ale z šetrně obhospodařovaného lesa.

Vyhněte se papírům, které jsou běleny chlorem. To zpravidla na papíru sami nepoznáte, můžete ale upřednostnit ty, které na svém obalu deklarují opak, totiž že nejsou běleny chlorem.

Nezapomeňte také, že papír má dvě strany, po kterých ho lze potisknout. Oboustranným tiskem či využitím jednostranně potištěných papírů určených k vyhození jako papíru na poznámky můžete snížit svou spotřebu papíru.



(Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.)


Martin Mach

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz