Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Izrael: Kazetové bomby zabíjí civilní obyvatelstvo v Libanonu

27. 7. 2006 - PRAHA [HRW/Econnect]

-Izraelská kazetová munice/Foto HRW-
-Izraelská kazetová munice/Foto HRW-
Izraelská armáda používá kazetovou munici při dělostřeleckém ostřelování obydlených oblastí Libanonu. Oznámila to organizace pro lidská práva Human Rights Watch (HRW). Experti HRW potvrdili, že při útoku na vesnici Blida 19. července použila armáda kazetovou munici, která zabila jednoho člověka a nejméně 12 dalších zranila. Experti HRW také vyfotografovali kazetovou munici v arzenálu izraelského dělostřelectva na izraelsko-libanonských hranicích.

„Kazetové bomby zasahují všechny bez rozdílu a je nezodpovědné je používat v oblastech s civilním obyvatelstvem,“ řekl Kenneth Roth, výkonný ředitel HRW. „Nikdy by se neměly používat v osídlených oblastech.“

Podle očitých svědků útoku Izrael vypálil několik kazetových bomb na Blidu kolem třetí hodiny odpoledne 19. července. Svědci popsali, jak dělostřelecké granáty vypustily stovky menších bomb na vesnici. Naprosto jasně popsali submunici jako menší projektily, které vypustily větší kazetové bomby.

Útok zabil šedesátiletého Maryama Ibrahima v jeho domově. Nejméně dva granáty z náplně kazetové bomby vybuchly ve sklepě, kde se skrývala rodina Ahmeda Aliho (45) a zranily 12 osob, včetně 7 dětí. Ahmed Ali přišel o obě nohy v důsledku zranění kazetovou bombou.

Fotografové HRW vyfotili kazetovou munici v arzenálu izraelské armády na hranicích s Libanonem. Na fotografiích lze vidět rozlišovací značky kazetové munice, včetně razítka ve tvaru diamantu a tvar střel, které jsou delší než běžné dělostřelecké granáty, podle bývalého izraelského velitele, který si nepřál být jmenován.

Podle HRW používání kazetové munice v obydlených oblastech může porušovat zákaz útoků bez jasného vojenského cíle, což je zakotveno v mezinárodních humanitárních zákonech. Široký rozptyl náplní kazetových bomb činí velmi obtížné, aby nedošlo k zasažení civilních obyvatel. Navíc kvůli častému selhání bomb dochází k jejich explozím až po útoku, což může opět zabíjet civilní obyvatele.


Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

1. 8. 2006

Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz