Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Diskuse kolem chřástala končí, CzechTek 2006 začíná

27. 7. 2006 - PRAHA [Econnect]

-CZtek 2006/Foto T-Rex-
-CZtek 2006/Foto T-Rex-
Vlna diskuzí okolo výskytu chráněných druhů v místě letošního technivalu, kterou rozpoutalo prohlášení Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) a následně i stížnost k Evropského komisi, měla v posledním týdnu další pokračování. Technaři a ochranáři dospěli ke společné diskuzi a s problémem se vypořádává i státní ochrana přírody. Rozporuplné reakce lze zaznamenat od nevládních organizací i odborníků ze státní ochrany přírody. Technaři se snaží přidělený prostor využít ohleduplně k přírodě. CzechTek dnes začal.

Co máme dělat, když ho najdeme?

Tento týden proběhlo setkání příznivců techna v pražském kinu Aero, kde vystoupil i Petr Stýblo z ČSOP. Přítomným se snažil vysvětlit, že prostesty nejsou namířeny proti CzechTeku samotnému, ale proti nezodpovědnému rozhodnutí politiků o jeho umístění do ptačí oblasti. "Mnohem větším problémem však jsou například zemědělské dotace," připustil Petr Stýblo během diskuze. Stejně tak sám uznal, že kauzy výstavby cementáren či dálnic jsou mnohem vážnějším rizikem pro přírodu a ČSOP se v těchto kauzách nedaří úspěšně vystupovat. Atmosféra v sále však byla překvapivě smířlivá. "Chtěla bych se zaptat, jak chřástal vypadá a co máme dělat, když ho najdeme?", byl jeden z dotazů z publika. Pokud se na něčem technaři a ochranáři shodli zcela bezpečně, tak je to vina politiků.

Rozpor mezi odborníky i ekologickými organizacemi

Včera zaslalo občanské sdružení Arnika ČSOP otevřený dopis, v němž svaz vyzývá, aby usiloval o ochranu přírody také na podstatně ohroženějších lokalitách. Konkrétně uvedlo výstavbu jezů na Labi, lyžařský areál a vojenskou základnu v Boleticích a průmyslovou zónu Dolní Lutyně. "V této souvislosti nás mrzí, že jsme nezaznamenali, že by se ČSOP se stejnou vehemencí zastávalo lokalit, kde jsou rovněž ohroženy chráněné druhy rostlin a živočichů, a to nejen dočasnou hlukovou zátěží, ale trvalým poškozením či naprostým zastavěním lokality," píší členové předsednictva Arniky.

Za závažný problém nepovažují CzechTek někteří odborníci: "V této době by již většina mláďat měla být schopná letu. V krajním případě je možné louku odborným způsobem posekat tak, aby mláďata chřástala a dalších druhů mohla prostor opustit. Může pomoci i postupné obsazování louky od středu ke krajům," uvádí zoolog plzeňské Agentury ochrany přírody Václav Říž.

S konáním akce se však obtížně smiřuje jeden z autorů vyhlašované ptačí oblasti: "Akci považuji za zcestnou. Politici si chtějí jen vylepšit image po loňském průšvihu, ale to nelze považovat za veřejný zájem," řekl ještě před týdnem tento pracovník státního orgánu ochrany přírody, pod který Doupovské hory administrativně spadají, a který si nepřeje být jmenován.

ChřástalTek 2006 začíná

Umístění do Doupovských vzešlo podle vyjádření starosty tamního újezdního úřadu Petera Dellamária z rozkazu ministra obrany. Svaz ochránců přírody je nespokojený zejména s faktem, že se nemohl účastnit správního řízení na zásah do biotopu zvláště chráněných živočichů. "Na území sloužícím obraně státu je účast občanských sdružení vyloučena," potvrzuje právník Ondřej Tošner. Akce bude mít ještě dohru u Evropské komise, kam ČSOP zaslalo stížnost. Podle Petra Stýbla chtějí zejména upozornit na zákonou úpravu, která občanským sdružením nedovoluje účast v podobných řízeních. "S CzechTekem však už určitě končíme," říká ředitel kanceláře ČSOP.

Sami technaři se ochranu přírody při technivalu snaží v rámci svých možností zajistit. "S ochranáři jsme v kontaktu a dostalo se nám doporučení louku obsazovat vždy od středu ke krajům, ať může ptactvo utéci do lesa. To také šíříme mezi všechny účastníky. Také se budeme snažit nerušit svou přítomností čápy černé u nedalekého jezírka," řekl jeden příznivců freetechna, vystupující pod přezdívkou Xerioj.

Na louku v Doupovských horách se dnes začali sjíždět první účastníci. Technival, kterému se mezi příznivci techna přezdívá ChřástalTek, právě začíná.


Michal Štingl

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

27. 7. 2006
27. 7. 2006
28. 7. 2006
Jamal
28. 7. 2006
28. 7. 2006
Jamal

Související články

O Autorech

Michal Štingl

Autor je redaktorem Econnectu pro oblast životní prostředí.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz