Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jihovýchodní Asie ztrácí miliardy kvůli klimatickým změnám

25. 7. 2006
[E-žurnál] -


-Foto/Greenpeace/Vinai Dithajohn- Studie, které odhalují, jak vážné ohrožení lidských životů a jak nákladné ekonomické ztráty představují pro jihovýchodní Asii klimatické změny, zveřejnili asijští vědci. Práce Kansri Boonprakob z Thajska a Leoncia Amadora z Filipín potvrzují dřívější obavy, že země jako Thajsko a Filipíny budou, nebudou-li urgentně podniknuty patřičné kroky, trpět kvůli katastrofickým dopadům stále víc se ohřívající planety nejvíc.

Ve zprávě Krize či příležitost: Klimatické změny a Thajsko Kansri uvádí, že Thajsko v letech 1989 až 2002 utrpělo kvůli povodním, bouřím a obdobím sucha ekonomické ztráty ve výši 1, 45 miliard dolarů. Většina těchto ztrát přitom pochází ze zemědělského sektoru, který zažil v letech 1991 až 2001 ztrátu kolem 1, 25 miliard dolarů.

“Klimatem ovlivněné katastrofy budou díky klimatickým změnám častější a intenzivnější. Zapříčiní omezení v zemědělské produkci, následně zpomalí ekonomický rozvoj a zvýší sociální problémy,“ tvrdí Kansri, místopředsedkyně první pracovní skupiny Mezivládního panelu o klimatických změnách Spojených národů.

K největším ekologickým rizikům přitom řadí „nevratné změny uvnitř ekosystémů spolu s vymizením mnoha živočišných druhů“. Předběžné studie ukazují, že se klimatické změny nejsilněji dotknou 32 národních parků. Kromě toho varuje, že vzestup mořské hladiny může způsobit vyhynutí pobřežních živočišných druhů. Thajské pobřeží je ekonomicky důležité kvůli rybaření, obchodu, rekreaci a turismu, ovšem obchodní a turistické oblasti mohou být zničeny častými silnými bouřemi – které s klimatickými změnami souvisejí.

Zhoršující se trendy následků klimatických změn potvrzuje rovněž práce doktora Amadora, jednoho z nejpřednějších filipínských meteorologů. Jeho studie Krize či příležitost: dopady klimatických změn a Filipíny uvádí, že v letech 1975 až 2002 zapříčinily sílící tropické cyklóny v průměru 593 úmrtí ročně a zničily majetek v hodnotě 83 milionů dolarů, včetně škod v zemědělství ve výši 55 milionů dolarů.

“Naneštěstí, zranitelné země v této oblasti nejsou dobře připraveny na taková neštěstí reagovat,“ uvedl Amadore.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz