Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Guardian: Země čelí katastrofickému úbytku druhů

25. 7. 2006
Hanka Hermová [EcoMonitor] -


-Foto: Wikipedia/www.wikipedia.org- Země stojí kvůli neustálému ničení ekosystémů na pokraji "vážné krize biodiverzity", varovali minulý týden přední světoví vědci. Devatenáct vlivných expertů na biodiverzitu požaduje, aby byl co nejdříve ustanoven mezinárodní vědecký výbor, který by měl radit a vydávat doporučení vládám ve věci zastavení "katastrofického úbytku druhů", napsal britský deník Guardian.

Destrukce přírodních ekosystémů a dopad klimatických změn podle vědců způsobují, že druhy nyní vymírají sto až tisíckrát rychleji, než by mizely přirozenou cestou. Úplným vyhynutím je ohrožena téměř čtvrtina všech savců, třetina obojživelníků a více než desetina ptačích druhů. Lze očekávat, že jen kvůli klimatickým změnám se na pokraj vyhynutí dostane v příštích padesáti letech dalších 15–37 % druhů.

Výbor pro biodiverzitu má být postaven na podobném modelu jako Mezivládní panel pro klimatické změny (IPCC). Ten je složen z předních světových odborníků na klima a zabývá se vyhodnocováním nejnovějších poznatků z oblasti změny klimatu a jejich možnými implikacemi.

V květnu oznámil Světový svaz ochrany přírody (IUCN), že počet známých ohrožených druhů je 16 119. Na seznam ohrožených druhů byli připsáni lední medvědi, gazely a žraloci. Na vině je tání ledovců, lov a nadměrný rybolov. Populace žraloka bílého se v posledních padesáti letech snížila o 95 %. Očekávaný úbytek ledních medvědů v příštích 45 letech je 30 % a neregulovaný lov a ničení přírodního prostředí Sahary jsou příčinou osmdesátiprocentního úbytku gazelí populace, napsal Guardian.

Podle článku Iana Samplea v deníku Guardian ze dne 20. 7. 2006
Hanka Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

29. 7. 2006

-

Související komentáře

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz