Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Náměšti v sobotu vypuknou Folkové prázdniny

20. 7. 2006 - BRNO [Econnect]

Letní prázdniny už jsou skoro v polovině, ale ty v Náměšti teprve začnou. Folkové prázdniny v Náměšti nad oslavou proběhnou ve dnech od 22. do 29. července a slibují bohatý program. Letos se představí mj. Triny, Parno Graszt z Maďarska, Huun-Huur-Tu z Tuvy, akusticky zahraje Čechomor, objeví se i Jablkoň, Hradišťan, z USA přijede Joel Frederiksen, ze Skotska Anne Martin a Ingrid Henderson, z Irska zase Glen Hansard, Mark Geary, Fergus O Farrell s kapelou Interference nebo Iarla Ó Lionáird.

V letošním roce budou hlavním tématem celého festivalu "vokály, hlasy a zpívání". "V průběhu celého festivalu tak účastníci uslyší mimořádná vokální vystoupení zpěváků z mnoha zemí světa. A nejen to, zpívání nás bude provázet celým festivalem, řada účinkujících povede vokální dílny," přibližuje program Folkových prázdnin dramaturg festivalu Michal Schmidt.

Hlavním programem budou – jako každý rok – večerní koncerty, které proběhnou na nádvoří náměšťského renesančního zámku. V případě velmi nepříznivého počasí bude k dispozici zámecká jízdárna. Dopoledne a odpoledne budou patřit festivalu workshopů Hnízdo múz. Výtvarné, hudební, taneční a poetické dílny naplní celé město - barokní Špitálek, kemp za Špitálkem, Starou radnici, náměstí a ulice města. Přibude ještě více dílen a zábavy pro děti a kromě toho bude na festivalu zabezpečeno i hlídání dětí, a to jak během dne, tak v průběhu koncertů.

Hudební program: nabitý

Program festivalu slibuje: úvodní koncert bude přímo oslavou zpěvu. "České, moravské a polské muzikanty, kteří v tomto koncertu vystoupí, spojuje nadšení a vášeň pro tradiční moravskou, slovenskou, rómskou a polskou lidovou hudbu. Zámecké nádvoří naplní čistý a jemný trojhlas vokálního tria Triny, které vystoupí v rámci hudebního sdružení Camael, i famózní divoký hlas vyníkající Joanny Slowinské," vyjmenovává Michal Schmidt.

Nedělní program bude tradičně plný "divadel, kejklů, muziky". Mimo jiné přijedou bratři Formani, ghanští hudebníci a akrobaté Adesa či v Čechách oblíbená cirkusová balkánská dechovka Sergent Pépére z Francie. Pondělí, úterý a středa pak budou mimořádnými koncerty ve znamení vokálů, zazní hlasy divoké, kultivované, hrdelní, plné, sborové, sólové, představující špičku ve svých žánrech. "Přivítáme jeden z nejlepších afrických ženských hlasů, totiž zpěvačku, bubenici a tanečnici Dobet Gnahoré z Pobřeží slonoviny. Zazpívají také mistři hrdelního zpěvu Huun-Huur-Tu z daleké Sibiře, divocí maďarští Rómové Parno Graszt, kouzelné vlámské dívčí trio Laïs, české trio Triny, sourozenci Ulrychovi s Javory a skvělý akustický Čechomor," popisuje dramaturg festivalu.

Program Folkových prázdnin bude ve čtvrtek 27. července pokračovat společným koncertem tradičních účastníků Folkových prázdnin, totiž Hradišťanu s Jiřím Pavlicou a Jablkoně s Michalem Němcem. Poprvé v České republice vystoupí virtuózní duo Ttukunak ze Španělska, hrající na tradiční nástroj txalaparta. "V loňském roce měl asi největší úspěch takzvaný Irský den. Proto jsme se rozhodli na tento úžasný koncert navázat. Pozvání opět přijal výborný irský písničkář Glen Hansard, který tentokrát přijede se speciálním kvartetem. Přijedou další elitní irští písničkáři," zve na koncerty Michal Schmidt. V závěrečném dni festivalu vystoupí Spirituál kvintet.

Prázdniny nejen hudební

"Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou jsou neobyčejným hudebním festivalem. Trvají osm dní, které mnozí návštěvníci stráví jako své skutečné hudební, výtvarné, taneční prázdniny, ve kterých mohou být aktivními i pasivními účastníky. Jsou obklopeni nádherným prostředím náměšťského renesančního zámku, zámeckého parku, přilehlým okolím řeky Oslavy ve městě i mimo něj," lákají organizátoři festivalu do Náměště.

Během dnů festivalu probíhá řada dílen – návštěvníci se například mohou naučit základům hry na nějaký zajímavý hudební nástroj, zahrát si a popovídat s muzikanty, kteří večer předtím nadchli zámecké nádvoří, vytvořit si své kresby, malby, sítotisky, objekty, psát své texty a poesii. Několik hodin odpoledne patří pravidelně tzv. open scéně: zajímavá, méně známá, hudební seskupení vystupují na malé scéně za barokním Špitálkem ve městě u řeky Oslavy. A v noci hudebně ožívá nejen festivalový kemp, ale často i kaplička Špitálku.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz