Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hostem židovského festivalu Šamajim bude spisovatel Arnošt Lustig

24. 7. 2006 - TŘEBÍČ [Radio Praha]

Spisovatel Arnošt Lustig bude hostem letošního třetího ročníku festivalu židovské kultury Šamajim v Třebíči, který se bude konat od 31. července až do 6. srpna. Beseda se spisovatelem je součástí programu prvního festivalového dne v Zadní synagoze. Večer zakončí promítání filmu Démanty noci, který byl natočen podle Lustigovy předlohy.

Během festivalu mohou účastníci navštívit představení hudebních a tanečních skupin, zhlédnout divadla a filmy s židovskou tematikou či se zúčastnit řady přednášek. V programu jsou i prohlídky židovského hřbitova. Akce se budou konat v Zadní i Přední synagoze. V pátek 4. srpna se koncerty uskuteční na venkovním prostranství před Subakovou továrnou v židovské čtvrti.

Stejně jako loni i letos čekají festival vzhledem k napjaté situaci na Středním východě zvýšená bezpečnostní opatření. "Nebude to nijak okaté, strážníci budou mít zvýšený dozor v ulicích židovské čtvrtě," uvedla Jaromíra Hanáčková z pořádajícího Kulturního, vzdělávacího a informačního zařízení.

Určitá ostražitost je podle ní patrná i ze zájmu židovských obcí. "Obeslali jsme všechny židovské obce v Česku, žádná nepotvrdila účast. Loni to bylo stejné, ale nakonec přijeli," uvedla Hanáčková.

Loni se festivalu zúčastnilo kolem 2000 lidí. "Je to teprve třetí ročník, ale zájem lidí se zvyšuje, festival si získává jméno," řekla. Třebíčský Šamajim je jedním z řady podobných přehlídek židovské kultury, které se v Česku pořádají. Velkou tradici má například festival v Boskovicích.

V třebíčské čtvrti Zámostí žila židovská komunita po staletí v poměrně klidném sousedství s okolní křesťanskou většinou. Teprve události druhé světové války definitivně ukončily existenci židovské náboženské obce. Za minulého režimu mělo být Zámostí srovnáno se zemí, dnes svým tajemným kouzlem láká do města desetitisíce turistů z celého světa.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz