Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vladimír Merta zahraje pro Amnesty International

19. 7. 2006 - BRNO [Econnect]

- Vladimír Merta -
- Vladimír Merta -
Koncert na podporu brněnské skupiny Amnesty International, pobočky mezinárodní organizace pro lidská práva, odehraje ve čtvrtek 20. července hudebník Vladimír Merta. Benefiční koncert se uskuteční v brněnské hudební kavárně Stará pekárna, zahájení je ve 20 hodin.

Benefiční vstupné na koncert je 80 korun. Výtěžek ze vstupného bude použit na činnost brněnské skupiny, provoz infocentra pro veřejnost a na kampaně, kterým se věnuje – Stop násilí na ženách, Uprchlíci mají svá práva a Mezinárodní trestní soud. Příchozí budou mít k dispozici informační materiály o AI a o jejích kampaních, k nahlédnutí budou též odborné publikace z knihovny AI. K podepsání budou také čtyři takzvané urgentní akce: dopisy k případům lidí, kterým se děje bezpráví. Mezinárodním tlakem se Amnesty snaží jejich situaci změnit.

Případy se týkají různých zemí. Ramin Jahanbegloo, prominentní intelektuál a spisovatel píšící o demokracii a nenásilí, je v Íránu od svého zadržení, k němuž došlo 27. dubna, vězněn na samotce. Hrozí mu mučení nebo jiný typ špatného zacházení. V Číně jsou zase Jusuf Kadir Tohti a Abdukadir Sidik, oba pocházející z čínského Xinjiangského ujgurského autonomního regionu, poté, co 10. května došlo k jejich násilnému návratu z Kazachstánu, drženi v izolační vazbě. Jiný dopis zase žádá řádné prošetření rasového násilí v Ruské federaci a další se týká případu šesti mužů z Bosny a Hercegoviny, kteří nezákonně zadržováni Spojenými státy v zálivu Guantánamo na Kubě. "Váš dopis může zachránit životy," zní motto kampaně AI k urgentním akcím. A až ve třiceti procentech případů, do kterých organizace tímto způsobem intervenuje, opravdu dochází ke zlepšení situace: nezákonně zadržovaní lidé jsou propuštěni, vězňům se dostane dříve odpírané zdravotní péče nebo se například podaří dosáhnout spravedlivého soudu.

Hudebník, publicista, esejista a spisovatel Vladimír Merta, který se zítra představí ve Staré pekárně, vydává od devadesátých let ve vlastním nakladatelství knihy a zvukové nosiče. Doprovází soubor Mišpacha (dvě CD), Janu Lewitovou (CD Sefardské inspirace), píše scénáře a realizuje dokumentární pořady, většinou s hudebním a humanistickým zaměřením (Divadlo světa mezi ploty, Chci bejt černej, Tajná řeč těla, Mišpacha je rodina). Uváděl přímé přenosy z kavárny Paseka, účastní se dobročinných akcí a koncertů (nadace Tolerance, Pro patria, Lapis et lucis, nadace Kaple Ctibora Turby). Dělá scénickou a filmovou hudbu, píše náměty animovaných filmů, zhudebňuje verše a pokračuje ve vlastní skladatelské, textařské a koncertní činnosti. Kromě folkové a lidové hudby se zajímá i o jejich přesah do soudobých experimentálních žánrů, multietnickou kulturu a její otázky reflektuje formou rozhovorů a esejů.

Amnesty International, pro kterou Vladimír Merta ve čtvrtek zahraje, je celosvětové hnutí lidí, kteří vedou kampaně za mezinárodně uznaná lidská práva. Organizace provádí výzkum a různé aktivity zaměřené na prevenci a zastavení vážných porušování takových práv, jako je právo na tělesnou a psychickou nedotknutelnost, svobodu svědomí a projevu nebo právo na ochranu před diskriminací. V současné době má více než 1,8 milionu členů, sponzorů a pravidelných přispěvatelů z více než 150 zemí a regionů světa. Česká pobočka AI v uplynulém roce pořádala například dopisové kampaně na pomoc konkrétním obětem porušování lidských práv, pomáhala uprchlíkům přicházejícím do ČR, na základních a středních školách realizovala program výchovy k lidským právům, bojovala proti problematickým vývozům českých zbraní a usilovala přitom o informování a zapojení široké veřejnosti do ochrany lidských práv u nás i v zahraničí.

V současné době působí v rámci Amnesty International ČR šest místních dobrovolnických skupin a několik tematických sítí. V Brně funguje místní skupina AI od jara roku 1999 a jejími dobrovolníky jsou převážně současní či bývalí studenti brněnských univerzit. Lidé z brněnské skupiny AI se věnují práci na několika kampaních - Stop násilí na ženách, Zbraně pod kontrolu, Uprchlíci mají svá práva a Mezinárodní trestní soud, kromě toho jsou zapojeni do sítě výchovy k lidským právům. V Brněnské kanceláři AI funguje také infocentrum s knihovnou.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz