Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Stavební práce na dvou školách v oblasti kašmírského Baghu probíhají podle plánu

17. 7. 2006 - PRAHA [Adra / Econnect]

V městě Bagh, v kašmírské části Pákistánu, probíhají po loňském zemětřesení intenzivní práce na obnově škol. Po zemětřesení 8. října 2005, kdy bylo zničeno téměř devadesát procent školních budov v oblasti, se očekává, že práce na rekonstrukci a výstavbě škol budou trvat ještě řadu měsíců. Na obnově vzdělávacích zařízení se za Českou republiku podílí kromě organizace Člověk v tísni rovněž česká ADRA.

Projekt, který je z převážné části financován ze zdrojů Ministerstva zahraničí určených pro pomoc zemím postižených přírodními katastrofami, počítá s výstavbou šesti škol. Celková částka pomoci činí 11 301 502,- Kč. V projektu se počítá nejen se stavebními prácemi, ale rovněž s výdaji na školení učitelů, přípravu koncepce jejich práce v nových budovách a s vybavením nábytkem a dalším potřebným zařízením.

Ve srovnání s českými rodinami jsou rodiny v kašmíru početnější. Průměrná pákistánská rodina mívá sedm členů. Děti ve věku od čtyř do sedmnácti let prožívají větší část dne ve škole. Školy zde slouží nejen jako vzdělávací zařízení, ale rovněž jako komunitní a často i náboženská centra. Výstavba šesti škol se dotýká přímo asi dvou tisíc žáků a studentů, nepřímo pak i jejich rodin, tedy přibližně asi desíti až čtrnácti tisíc lidí.

Před započetím stavebních prací proběhlo regulérní výběrové řízení. Začátkem července mohly začít pod vedením vybrané místní firmy stavební práce na dvou školách ve vesnici Malak. Jedná se o státní dívčí střední školu pro 175 studentek a státní chlapeckou školu pro 220 žáků. Pokud budou stavební práce probíhat dosavadním tempem, je možné počítat s otevřením škol už v druhé půli srpna.

Spolu s výstavbou škol bude ve vesnici Malak od 17. července probíhat školení učitelů a organizování podpůrných seminářů. Školení učitelů organizuje místní dlouholetá pracovnice školského úřadu v Baghu Sumatru Khanová. Koordinací projektu a jeho organizačním zajištěním byl pověřen Peter Kern, pracovník ADRA Česká republika. V první polovině loňského roku pracoval v týmu obnovy v indonéském městě Meulaboh po ničivé katastrofě v prosinci roku 2004.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz