Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Akce cihla prodala více než 13 tisíc benefičních cihel a v září bude pokračovat

17. 7. 2006 - [Econnect]

Hlavní projekt sedmého ročníku benefiční kampaně na podporu rozvoje chráněného bydlení pro mentálně postižené byl minulý týden ukončen. Na stáncích v centru Prahy se od 9. května do 13. července organizátorům podařilo prodat více než 13 tisíc benefičních cihel, což představuje více než 1 milion Kč čistého výtěžku. Akce cihla bude pokračovat v září.

Po dvou měsících zmizely z ulice na Příkopech, z Anděla i z Františkánské zahrady a Pražského hradu ohromné, zájem vzbuzující věže, postavené z podepsaných či pomalovaných benefičních cihel. Na stánky Akce cihla tedy teprve od tohoto týdne nedochází na třicet brigádníků, kteří se zde pravidelně střídali na denních i nočních službách, zmizely pravidelné autogramiády patronů projektu i další doprovodné akce, které měly za úkol na letošní Akci cihla upozornit.

„Jen v Praze se nám podařilo prodat více než 13 tisíc benefičních cihel, což představuje více než 1 milion Kč čistého výtěžku. Ten bude použit na dofinancování stavby již druhého chráněného bydlení pro mentálně postižené v obci Slapy. Projekt je z velké části financován z evropských strukturálních fondů, ovšem jistý díl nákladů musíme zajistit sami. Naše kampaň tedy není jen osvětou, ani malým nepotřebným příspěvkem, ale naopak má svůj konkrétní cíl,“ hodnotí projekt jeho koordinátor Tomáš Masopust.

Akce cihla nekončí

Sedmý ročník benefiční kampaně na podporu chráněného bydlení pro mentálně postižené však tímto nekončí. Organizátoři projektu z občanského sdružení Portus Praha se totiž staví k Akci cihla jako k projektu, který si nezaslouží pouze celoroční přípravu, ale i průběh. V měsíci září bude slyšet o Akci cihla z medií a ulic znovu.

Tomáš Masopust dále přibližuje: „Kolemjdoucí, kteří se zapojili do naší soutěže o nejlepší malovanou cihlu budou mít v září možnost ji zahlédnout na výstavě, kterou plánujeme uspořádat v polovině září. Nejlepší díla budou samozřejmě odměněna, k vidění budou i cihly, které pomalovali naši patroni z řad herců, hudebníků, nebo výtvarných umělců.“

Dalšími zářijovými akcemi, které podpoří kampaň Akce cihla budou benefiční koncerty, divadelní představení nebo filmové projekce. Vyvrcholením bude dvoudenní benefiční sbírka 25. a 26. září v centru Prahy, při které budou dobrovolní prodejci prodávat za 30 korun kolemjdoucím symbolické dřevěné kostičky s logem Akce cihla.

Chráněné bydlení na Slapech

Historicky prvním a hlavním projektem, který Akce cihla podporuje, je vybudování a rozvoj chráněného bydlení a pracovního centra pro lidi s mentálním postižením v obci Slapy. První chráněná domácnost již od roku 2001 slouží lidem, kteří do té doby svůj život trávili v nejrůznějších ústavech, víceméně v nucené izolaci od společnosti. Celkově byl tento projekt v minulých pěti letech podpořen z Akce cihla částkou 7 milionů Kč.

Od roku 2003 podporuje Portus Praha díky benefiční Akci cihla i další projekty, které pomáhají vytvářet plnohodnotný životní prostor pro lidi s mentálním či jiným postižením. V roce 2004 byl vznikl ve Slapech také první chráněný byt a v následujícím roce chráněná dílna pro výrobu nakládaných hermelínů. Do Slap poputuje i letošní výtěžek, již v roce 2007 by zde měl stát tzv. Dům Na vyhlídce, na nějž již byl zakoupen pozemek a zpracovány architektonické plány.

Akce cihla podpořila v minulých letech také další projekty

Jsou jimi například Camphill v Českých Kopistech – zde se jedná o farmu pro lidi s mentálním postižením. Tento projekt realizuje občanské sdružení Camphill České Kopisty. Dalším je tréninková kavárna Vesmírna v Praze zaměstnávající lidi s mentálním postižením v patronaci občanského sdružení Máme otevřeno?.

Sdružení Neratov realizuje ve stejnojmenné obci chráněné komunitní bydlení pro lidi se sociálním i fyzickým handicapem. Projekt chráněného bydlení Plasná je určen lidem s mentálním postižením, a realizuje jej občanské sdružení Proutek. V Děčíně pak provozuje chráněné dílny a byt občanské sdružení Jurta.

Veřejná podpora

Akci cihla podpořilo symbolickým zakoupením cihly za sedm let více než 113 tisíc občanů. Veřejně svoji podporu vyjádřila i řada významných osobností. Patří mezi ně především dlouholetý patron houslista Jaroslav Svěcený, který mimojiné nahrál pro Akci cihla speciální benefiční album, herci Vladimír Javorský, Eva Holubová, Ivana Chýlková, Simona Stašová, Hana Maciuchová a také řada dalších z mladé herecké generace. Na letošních stáncích prodávali například Pavel Liška, Jan Budař nebo Aňa Geislerová.

Řada známých výtvarníků věnovala svá díla do benefiční aukce pro Akci cihla. Nechybí mezi nimi jména jako Adolf Born, Olbram Zoubek, Jiří Anderle, Kurt Gebauer, Michael Rittstein, nebo Jaroslav Kořán.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz