Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Venezuelské věznice zasáhla masová hladovka

14. 7. 2006 - PRAHA [E-žurnál]

Právní reformu, která by dala vězňům větší příležitosti k práci mimo vězení, lepší zdravotní péči, jídlo i sportovní vyžití, řešení překročení kapacity věznic – a především konec průtahům, které oddalují vynesení verdiktů v soudních procesech. Takové důvody vedly tisíce vězňů ve Venezuele k tomu, že začali odmítat přijímat potravu.

Zatímco toto pondělí začali s hladovou vězni v sedmi ze třiceti venezuelských věznic, ve středu se do hladovky zapojilo již na osm tisíc vězňů ve třinácti věznicích.

“Soudní průtahy jsou ve Venezuele problémem již dlouhá léta. Ve vězení je 19 tisíc lidí, z nichž více než 50 procent trpí procedurálními průtahy, což nám může nám obraz o rozsahu problému,“ uvedl ministr vnitra a spravedlnosti Jesse Chacón.

Dosud byla protestní akce vězňů nenásilná… „a my doufáme, že vězni, jejich požadavek na rychlejší soudy podporujeme, tento směr zachovají a neuchýlí se, například, k takzvaným krvavým protestům (kdy se vězni řežou na ramenech a na trupu),“ uvedl katolický kněz Pedro Moreno, který slouží jako obecný kaplan ve vězeních.

Nenásilná povaha protestu je přitom v kontrastu s obecným klimatem ve venezuelských věznicích, kde jsou vezni ozbrojeni noži, pistolemi a často i granáty.

Průměrná úmrtnost ve vězeních se blíží jednomu úmrtí denně. Počet násilných úmrtí činil v roce 2004 277, v roce 2005 408 a v prvních 196 dnech letošního roku 150, uvádí venezuelská nevládní organizace, která se zabývá situací ve vězení.

“Vězni vedou svůj protest nenásilně a někteří jejich aktivisté nás požádali, abychom mluvili o jejich požadavcích, aby mohli zůstat v anonymitě, protože se obávají, že po hladovce by mohli být převezeni do jiných věznic,“ uvedl ředitel nevládky Humberto Prado.

Dokument se sepsanými požadavky vězňů byl předán ministrovi vnitra a spravedlnosti, nejvyššímu soudu a národnímu shromáždění. Náměstek ministra spravedlnosti Yuri Pimentel již podstoupil vyjednávání s vůdci hnutí.

Po obhlídce věznic Pimentel uvedl, že důvody pro protest „se zdají být oprávněné a platné, (vězni mají pravdu“. “Doufáme jen, že situace se nestane násilnou. Dosud provádějí své akce nenásilně,“ dodal.

Podle pozorovatelů se jedná o staré požadavky, o něž vězni usilují již dlouho, nové však je to, že je prosazují kolektivně – a že se neuchýlili k povstání a k násilí. Loni se vězni a jejich příbuzní uchýlili k jiné formě boje,když se příbuzní, jejichž počty v některých momentech dosáhly až stovek, sami dobrovolně nechali po návštěvách vězni unést.

Za tragickým násilím ve vězeních stojí především skupiny vězňů, které se snaží dostat prostory pod svou kontrolu, a poté též krutí bachaři: ti se neštítí sáhnout ani k upalování vězňů zaživa v jejich celách. B2hem 14 let tak bylo podle lidskoprávních organizací upáleno na 180 vězňů.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz