Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Boskovicích začal čtyřdenní festival pro židovskou čtvrť

13. 7. 2006 - BOSKOVICE [Radio Praha / Unijazz]

V Boskovicích na Blanensku začal tradiční alternativní festival věnovaný tamní židovské čtvrti. Po čtyři dny bude město pod Drahanskou vrchovinou hostit koncerty, výstavy, autorská čtení i divadelní představení. I letos dostali v programu přednost osobití tvůrci před televizními hvězdami. Ke známějším tvářím patří zpěvačka Načeva s kytaristou Michalem Pavlíčkem, divadelník Arnošt Goldflam nebo soubor brněnského divadla Husa na provázku.

Boskovický festival se koná od roku 1993. Původně měla akce podtitul "pro zachování a obnovu židovské čtvrti", ale protože již částečně splnila své poslání, je pořádána už jen "pro židovskou čtvrť". Za posledních 15 let město v unikátní židovské čtvrti opravilo všechny rozvody, komunikace a fasády domů, které jsou v obecním vlastnictví. V roce 2002 skončila náročná rekonstrukce synagogy, ještě předtím byla otevřena naučná stezka čtvrtí.

Občanské aktivity směřující k záchraně jedinečné urbanistické památky města – židovské čtvrti, které hrozila úplná likvidace - vznikaly v Boskovicích od konce 80. let. První impuls k pořádání kulturního festivalu vzešel od skupiny mladých lidí ze sdružení Prostor, kteří se obrátili s žádostí o spolupráci na sdružení Unijazz. Výsledkem je, že od roku 1993 v Boskovicích ve spolupráci s řadou místních organizací Unijazz pravidelně pořádá několikadenní letní festival.

Akce, s původním podtitulem "pro zachování a obnovu židovské čtvrti", měla za cíl upozornit média a širokou i odbornou veřejnost na existenci tohoto architektonického unikátu a na neutěšený stav v jakém se nachází, zabránit tak jeho likvidaci a přispět k obnově. Obnova však ještě neskončila, je například nutné zastavět vzniklé proluky, které ohrožují okolní zachované domy a opravovat další objekty.

Festivalu se každoročně účastní několik tisíc návštěvníků, kteří mají možnost se seznámit s Boskovicemi, jejich památkami a historií, neboť probíhá v celém městě – v amfiteátru letního kina, v synagoze, v evangelickém kostele, na hradě, v městském kině, v muzeu, v sále Sokolovny a na dalších místech. Veřejnosti je během festivalu přístupný i židovský hřbitov a s historií i současností města a s programem akce seznamují návštěvníky festivalové noviny.

"Snažíme se prostřednictvím festivalu budovat atmosféru tolerance a úcty ke kulturním hodnotám vytvořeným předcházejícími generacemi. Kulturu etnik, která se na tomto území historicky potkala, tedy židovského, německého a českého, akcentujeme při sestavování dramaturgie festivalu," přibližuje Unijazz festival, který přesáhl rámec města, stal se nedílnou součástí kulturního dění regionu celorepublikového významu a dostává se mu uznání od občanů i představitelů města a dalších institucí.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz