Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

WWF: Ilegální rybolov téměř zničil populaci tuňáků

12. 7. 2006 - PRAHA [WWF/Econnect]

Populace tuňáků ve východním Atlantiku a Středomoří jsou těžce zdevastovány ilegálním a bezohledným rybařením, varuje ve své nové zprávě ekologická organizace World Wide Fund For Nature (Světový fond na ochranu přírody – WWF). Organizace žádá, aby byl lov tuňáků co nejdříve ukončen.

Nezávislá studie nazvaná The plunder of bluefin tuna in the Mediterranean and East Atlantic in 2004 and 2005 - Uncovering the real story analyzuje v plném rozsahu ilegální, neohlášený a neregulovaný (IUU) lov tuňáků.

Nejvíce se na tom podílejí rybářské lodě z EU (převážně z Francie), Libye a Turecka. Tyto země ve velkém rozsahu překračují své rybářské kvóty a úmyslně zamlčují svoje enormní úlovky – tím se také vyhýbají placení daní a odmítají účelný management.

Za regulaci rybolovu je zodpovědná Mezinárodní komise na ochranu atlantických tuňáků (ICCAT), ve které je sdruženo 42 zemí a hlavní roli v ní hraje EU. ICCAT stanovila roční kvótu výlovu na 32 tisíc tun, avšak to bylo překročeno nejméně o 40% v roce 2004 s úlovkem 44 948 tun a v roce 2005 s úlovkem 45 547 tun. Podle vědeckého výboru ICCAT přesahují pravděpodobně reálné úlovky 50 tisíc tun.

„Evropská komise riskuje, že se stane svědkem, jak se zhroutí staletá tradice rybolovu,“ řekl Simon Cripps, ředitel globálního programu na ochranu oceánů WWF.

„Žádáme evropského komisaře pro rybolov Joe Borga, aby se bezprostředně postavil za naprosté ukončení rybolovu a aby podporoval na schůzce ICCA taková opatření, která budou v souladu s trvale udržitelným rybolovem.“

Podle zprávy také dochází k úmyslnému zkreslování informací a zatajování úlovků tuňáků. Neohlášené úlovky tuňáků jsou stále častěji zpracovávány na moři ještě předtím, než jsou naloženy na obrovská plavidla, která míří obvykle na lukrativní japonské trhy.

„Atlantické populaci tuňáka hrozí bezprostřední zhroucení kvůli komerčnímu rybolovu,“ řekl autor studie Roberto Mielgo Bregazzi, výkonný ředitel Advanced Tuna Ranching Technologies.

„Ve snaze ulovit co nejvíce tuňáků se průmyslové flotily přesouvají z tradičních oblastí rybolovu do posledních útočišť ve východním Středomoří a k Libyjskému pobřeží.“

Kromě výzvy k okamžitému ukončení rybolovu žádá také WWF členy ICCAT, aby přijali trvale udržitelný plán na zotavení populace atlantického tuňáka. Jeho součástí podle WWF musí být zásadní omezení lovu tuňáků a chovných farem, lepší vymahatelnost zákona a informovanost.

Pokud se to ICCAT nepodaří, bude WWF mobilizovat obchodníky a spotřebitele na hlavních japonských a amerických trzích, aby přestali kupovat ilegálně ulovené tuňáky.


Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

13. 7. 2006
WWFjk
13. 7. 2006
redakce

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz