Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Aktivisté se bojí, aby české zbraně neskončily v nestabilních oblastech

12. 7. 2006 - BRNO [Econnect / Nesehnutí]

Kvůli stávajícímu systému kontroly je globální obchod s ručními a lehkými zbraněmi a s municí neprůhledný a děravý, sítě soukromých prostředníků často fungují jako dodavatelé zbraní do zemí sužovaných ozbrojenými konflikty. Vyplývá to ze studií, které v minulých měsících publikovala řada mezinárodních nevládních organizací. Čeští aktivisté upozorňují, že české ministerstvo obrany opět vyprodává zbraně a citlivý materiál do rukou soukromých brokerů.

"Dne 18. července mají zájemci předložit nabídky pro účast v obchodní veřejné soutěži, v níž Ministerstvo obrany ČR vyprodává linku pro revizi a delaboraci munice - na podobném zařízení podnikatel Dalibor Kopp v Pavlicích na znojemsku prováděl revizi munice z bývalého východního bloku, kterou poté prodával do krizových oblastí v Africe. Později, 4. srpna, bude uzavřeno další výběrové řízení, v němž jsou nabízeny k odprodeji pistole, samopaly, kulomety, granátomety a pancéřovky," uvádí se ve zprávě Nezávislého sociálně-ekologického hnutí (Nesehnutí).

První obchodní veřejná soutěž nabízí mimo jiné linku pro revizi a delaboraci munice umístěnou v posádce Týniště nad Orlicí. Podobné zařízení může sloužit k vytřídění vadných kusů nebo renovaci munice s prošlou životností, která poté může opět sloužit svému původnímu účelu. Aktivisté poukazují na to, že na trzích zemí bývalého východního bloku existuje nadbytek starých zásob munice, která je některými obchodníky s obrovskými zisky prodávána do krizových oblastí, včetně embargovaných zemí. Podle údajů uvedených ve zprávě sdružení Oxfam "International Ammunition: the fuel of conflict" z 15. června lze například náboj 7,62x39 mm používaný v útočné pušce Kalašnikov v Albánii pořídit za 0,05 amerických dolarů, zatímco v Somálsku se prodává za 1,50 dolarů - což znamená marži 3000%. Stejná zpráva uvádí, že munice českého původu byla objevena na černém trhu v Bagdádu.

Nesehnutí přitom upozorňuje, že Česká republika má zkušenosti s nejméně jedním podnikatelem – Daliborem Koppem – který zásoboval municí válčící uskupení v západní Africe. Dne 10. září 2004 byl na něj Městským soudem v Brně vydán mezinárodní zatykač, na jehož základě byl teprve 5. ledna 2006 zatčen v Bruselu - když předtím uprchl z vazby v Libérii.

"Nesehnutí žádá ministerstvo obrany, aby seznámilo českou veřejnost s podrobnostmi o typu a stavu prodávaného zařízení a o nabídkách na jeho využití, které obdrží. Požadujeme také zveřejnění procedury, jíž má být další osud linky kontrolován," říká expert na problematiku vývozů zbraní Karel Dolejší. Vyjadřuje tak obavu, že případ Dalibora Koppa, kterému se podobnou linku podařilo do ČR ilegálně dovézt, by se mohl snadno opakovat. Podobné případy přitom významně poškozují mezinárodní reputaci České republiky. "Za nejlepší řešení považujeme ekologickou likvidaci linky pro revizi a delaboraci munice pod přímou kontrolou ministerstva," doplňuje Dolejší.

V druhé soutěži, jejíž termín vyprší 4. srpna, ministerstvo prodává pistole samopaly, kulomety, granátomety a pancéřovky. Ruční zbraně přitom v současnosti způsobují až 80 % všech ztrát v občanských válkách a některé české modely doznaly značného rozšíření; například samopal vz. 61 Škorpion, který pro své malé rozměry umožňuje skryté nošení pod oděvem, je oblíbenou zbraní teroristů. Samopal vz. 58 se zase ve velkých počtech dostal do výzbroje soukromých vojenských agentur, které z hlediska mezinárodního práva nepodléhají náležité kontrole. Kromě toho, že nemohou být volány k zodpovědnosti za zločiny případně spáchané jejich příslušníky, v některých případech slouží i jako zdroj stojící na počátku řetězu zprostředkovatelů dodávajících zbraně nežádoucím uživatelům. Na tyto skutečnosti v poslední době upozornily například studie "A government in search of cover: PMCs in Iraq", vydaná organizací British American Security Council, nebo "Dead on Time – arms transportation, brokering and the threat to human rights", kterou 10. května publikovala Amnesty International.

"Jsme přesvědčeni, že nadbytečná výzbroj Armády ČR nabízená k prodeji, pokud se skutečně dostane na trh, bude znamenat nadměrné bezpečnostní riziko. Tomu lze snadno předejít likvidací zmíněných zbraní. Finanční náklady na ni rozhodně nesnesou srovnání s náklady na účast Armády ČR v zahraničních mírových misích, jež se - často marně - snaží stabilizovat země, do nichž jsou zbraně 'výhodně' prodávány," vysvětluje postoj Nesehnutí aktivista sdružení Milan Štefanec. "V okamžiku, kdy druhá následná konference OSN o kontrole obchodu s ručními a lehkými zbraněmi skončila bez znatelného pokroku, je na Ministerstvu obrany a Vládě České republiky, aby zvážily skutečné zájmy České republiky a přehodnotily dosavadní nevyhovující praxi," uzavírá Karel Dolejší.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz