Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dárfúrské uprchlíky ničí déšť, hlad a nemoci

21. 7. 2004
[BBC] -


Humanitární organizace ve středu zveřejní mimořádně naléhavou výzvu k pomoci pro obyvatele súdánského Dárfúru. Mezinárodní společenství čím dál více znepokojuje situace v táborech pro dárfúrské uprchlíky, které sužují hlad a nemoci. Humanitární organizace upozorňují na to, že pokud tisíce lidí bez domova, kteří uprchli před arabskými milicemi, neprodleně nedostanou jídlo, vodu a léky, zemřou.

Mokrý tábor bezdomovců

Zpravodajka BBC Hilary Anderssonová se skryla před deštěm v súdánském táboře pro bezdomovce v Al Džanajně. Jak říká, všude kolem pobíhají uprchlíci a snaží se najít aspoň nějaké jakžtakž suché místo. Vane silný vítr a lidem vhání do očí mokrý písek. Snaha najít úkryt před deštěm je marná. Uprchlíci se tísní pod kousky igelitu, celtami, pod chatrnými stříškami z rákosí.

To, co mají lidé na sobě, jsou spíš cáry než šaty. Jak říká zpravodajka BBC, je to na pohled otřesná situace. "Po včerejším lijáku všichni onemocněli," vypráví zdravotní sestra ve stanu s pachem nemocí a smrti. Vedle sebe tu, většinou bez hlesu, leží děti. Mají vychrtlá tělíčka a prázdné pohledy.

Nemocné děti

Vedle posedávají jejich bezmocné matky. Zpravodajka BBC se ptá sestry Jennifer Paulové, kolik nemocných dětí se do stanu zdravotníků nakonec dostane: "Jen velice málo. Aby se tak vůbec stalo, člověk musí jít a vyhledat je. Když přijedete do táborů, hned se k vám seběhnou matky s dětmi. Někdy máte doslova pocit, jako by se na vás vrhl celý dav, jak na vás dotírají," uvádí zdravotní sestra.

Na lůžku leží roční Aša. Je vyhladovělá, na těle má boláky a loupe se jí kůže. Není schopna udržet nahoře hlavičku. Její matka už pomalu přichází o rozum. Když se Ašina babička rozpovídá, je brzo jasné proč. "Naši vesnici vypálili, doslova lehla popelem. Devět členů naší rodiny zahynulo," vzpomíná. "Útočníci nám všechno sebrali. Tady máme málo jídla. Bojím se, že Aša umře, ale domů nemůžeme, tam by nás zabili," říká Ašina babička.

Vláda situaci zvládá?

Súdánská vláda v reakci na intenzívní nátlak mezinárodního společenství alespoň zrušila řadu omezení na dovoz humanitární pomoci do Dárfúru.

Abdal Rahím Muhammad Husajn, ministr vnitra zodpovědný za řešení krizové situace, tvrdí, že vláda má zásobování potravinami pod kontrolou. "Nemyslím, že lidem v táborech pro bezdomovce hrozí hlad. V Súdánu teď máme 1 117 tun potravin určených pro Dárfúr. Buď jimi disponuje vláda, anebo už jsou na cestě. Tolik jídla postačí na deset měsíců," uvádí ministr.

Hilary Anderssonová ale podotýká, že se zpravodajským týmem cestovali po súdánských silnicích. Jsou prý samé bahno.

Bezútěšný stav

Mezinárodní humanitární organizace tvrdí, že zajištěná potravinová pomoc vystačí jen na dvanáct týdnů a že se tak jako tak na všechny potřebné nedostane.

Vážnost situace podtrhují i slova Fidela Lumeyi z Mezinárodní organizace pro uprchlíky. "Je to vážné, to nelze popřít. Silniční síť tu téměř neexistuje a to nejhorší nás teprve čeká. Měli bychom se nad tím vážně zamýšlet, protože krize v západním Dárfúru stále trvá a my nemáme dostatek pracovníků," tvrdí Lumeya.

Tady, ve stanu pro nemocné děti, nemine dne, aby se přinejmenším jedna matka nesklonila v bolesti nad mrtvým dítětem. Je to bezútěšné místo, zdejší lidé zakoušejí doslova muka, a než krize skončí, bude takových ještě mnohem víc, uzavírá zpravodajka BBC Hilary Anderssonová.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Stránky organizací a hnutí ze sociální oblasti hostujících na serveru Econnectu
Multikulturní centrum Praha
Dobrovolnik.cz
Organizace pro pomoc uprchlíkům
Asociace Film & Sociologie
Ekumenická akademie
Hestia
Asociace občanských poraden
Společnost "E"
nadační fond IMPULS
Drop In
Fond ohrožených dětí
European Contact Group

Další stránky na Econnectu

Informační partneři Zpravodajství ECN
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz