Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Společnost pro hluchoslepé: naučte se mluvit doteky!

3. 7. 2006 - PRAHA [LORM / Econnect]

Výukový CD-ROM taktilního znakového jazyka pro hluchoslepé vydává v těchto dnech Občanské sdružení LORM – Společnost pro hluchoslepé. Jedná se o dotykovou variantu českého znakového jazyka, která je přizpůsobena komunikačním možnostem hluchoslepých osob - taktilní znakový jazyk je založen na vzájemném kontaktu jedné nebo obou rukou komunikujících, tzv. znakování "ruku v ruce". Projekt má umožnit snazší výuku jazyka.

Sdružení uvádí, že touto formou komunikace se dorozumívají především ti hluchoslepí, kteří si jako první osvojili znakový jazyk a pak, v důsledku zhoršujícího se zrakového vnímání, byli nuceni přejít k jeho dotekové podobě. Zatímco ve světě je taktilní znakový jazyk mezi hluchoslepými běžně používán, u nás jsou s ním hluchoslepí seznamováni až v rámci projektu, na kterém spolupracuje sdružení LORM s odborníky z Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a Pedagogické fakulty Masarykovy Univerzity v Brně. "Autoři CD-ROMu při výběru znaků vycházeli z potřeb a požadavků hluchoslepých, proto některé oblasti slovní a znakové zásoby v 1. díle převažují. Vyváženost znakové zásoby by měl zajistit připravovaný 2. díl výukového CD-ROMu," přibližuje sdružení LORM další plány.

Srozumitelnost jednotlivých znaků byla ověřována na výukových pobytech, kde volbu konkrétních znaků a nejvhodnější způsob jejich artikulace posuzovali nejen hluchoslepí, kteří již taktilní znakový jazyk při dorozumívání používají, ale také ti, kteří s výukou teprve začínají. Všichni se shodli na tom, že pro vzájemné porozumění je nezbytné, aby znaky byly používány jednotně, neboť i malá změna při provádění znaků může velmi znesnadnit jejich pochopení.

Výukový CD-ROM je určen jako metodická pomůcka pro lektory znakového jazyka, ale také slouží samotným hluchoslepým osobám k prohlubování znalostí, které si již osvojili na kurzech taktilního znakového jazyka pořádaných sdružením LORM. Proto byl CD-ROM připraven tak, aby byl dobře uživatelsky přístupný pro hluchoslepé se zbytky zraku. Uživatel si například může zvolit velikost písma i barvu pozadí nebo upravit rychlost předvádění znaků. Jednotlivé znaky jsou zde ukázány v běžném provedení, taktilním provedení a v detailu a navíc jsou řazeny tematicky i abecedně. Formou testů si lze ihned vyzkoušet získané vědomosti.

A co dál? "Pokud CD-ROM s taktilním znakovým jazykem přispěje k tomu, aby si porozuměli hluchoslepí od Aše až po Český Těšín, tak stojí za to počáteční nesnáze při výuce překonat a taktilní znakový jazyk se naučit," uvádí sdružení LORM o svém projektu. "Naším přáním je, aby výukový CD-ROM pomohl hluchoslepým snadněji zvládnout základy taktilního znakového jazyka tak, aby mohli používat jednotný způsob komunikace bez ohledu na typ nebo stupeň sluchového a zrakového postižení," hodnotí přínos CD-ROMu jeden z jeho autorů Jiří Langer. Hluchoslepí obdrží CD-ROM zdarma, ostatní zájemci si jej mohou objednat za 150 korun na webových stránkách sdružení.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz