Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Výdaje zákazníků za biopotraviny loni vzrostly na 350 milionů Kč

3. 7. 2006 - PRAHA [Radio Praha]

Zájem tuzemských spotřebitelů o biopotraviny roste. Zatímco v roce 2002 za ně utratili kolem 150 milionů korun, loni už to bylo 350 milionů. Přesto je podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin nízký a představuje 0,18 procenta. Údaje ČTK poskytl Tom Václavík z Pro-Bio Svazu ekologických zemědělců.

Tuzemská spotřeba tak představuje jen tři až čtyři procenta ve srovnání s průměrem spotřeby na obyvatele původní patnáctky zemí EU. Značnou část spotřebitelů odrazuje od biopotravin jejich vysoká cena. Například vejce z ekofarem jsou až o 250 procent dražší proti obyčejným vejcím na pultech supermarketů. U mouky činí tento rozdíl téměř 600 procent.

Podle odhadu svazu však budou ceny biopotravin klesat, a to hlavně díky větší produkci, snižování logistických nákladů a hlavně vyšší konkurenci na trhu. Vyšší ceny tohoto zboží se odrážejí ve složení zákazníků. Jde hlavně o matky s dětmi, lidi s vyššími příjmy, například manažery, vysokoškolské studenty a cizince z vyspělých zemí.

Ke konci loňského roku se ekologickým zemědělstvím zabývalo celkem 829 ekologických farem. Jejich počet tak meziročně klesl o sedm. Snížila se i plocha půdy, kterou obdělávají, a to o víc než 8300 hektarů. Byl to první pokles obdělávané plochy od roku 1995. Podíl této půdy na celkové zemědělské půdě klesl na 5,98.

Podle svazu se tak zdá, že nárůst podílu ekologicky obdělávané půdy do roku 2010 na deset procent je neuskutečnitelný. O tomto nárůstu přitom v roce 2004 rozhodla vláda, když přijala Akční plán rozvoje ekologického zemědělství. V tuzemsku působí dva velkoobchodníci a přibližně sedm distributorů biopotravin.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz