Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Independent: Pití balené vody je ekologické šílenství

3. 7. 2006
Hugo Chravát [EcoMonitor] -


Britští aktivisté označili spotřebu balené vody za “ekologické šílenství“ poté, co testy prokázaly, že pitná voda z vodovodní sítě ve Spojeném království je nejčistší na světě. V Británii se každý rok prodá více než dvě miliardy litrů balené vody a toto číslo ročně roste o devět procent. V průměru stojí balená voda 95 pencí, a její cena se tak blíží benzínu, zatímco průměrná cena za vodu z kohoutku dosahuje jedné libry za 10 000 litrů, napsal deník Independent.

Spotřeba balené vody se v Británii zdvojnásobuje každých pět let a její podíl nyní představuje 16 % z prodeje všech nealkoholických nápojů. Průměrný ostrovan jí ročně vypije 37 litrů. Podle odhadů se na celém světě ročně spotřebuje 154 miliard litrů balené vody, což představuje obchod za 58 miliard liber. V posledních pěti letech navíc došlo k nárůstu spotřeby o 57 %. Ekologičtí aktivisté se opírají o výsledky výzkumu Inspektorátu pitné vody (DWI), podle kterého splňovala voda z vodovodní sítě v roce 2005 přísné limity pro kvalitu z 99,96 %.

Podle ochránců životního prostředí pomohou tyto výsledky upozornit na ekologické škody, které používání balené vody přináší. Energetické nároky na výrobu miliard plastových lahví z látek vzniklých při rafinaci ropy, doprava lahví na vzdálenost stovek i tisíců kilometrů a jejich ukládání na skládky nebo jejich pálení ve spalovnách, to všechno představuje největší luxus plýtvání ve Velké Británii, tvrdí aktivisté. Vicky Hirdová z organizace Přátelé země (FoE) řekla deníku Independent: “Lidi svedla a koupila si je lákavá představa reklam na balenou vodu, která říká, že její pití je klíčem ke zdraví a dobré fyzické pohodě. Jenže to, co nerozpoznali, je obrovská cena plýtvání přírodními zdroji u balené vody ve srovnání s vodou z kohoutku. Ta navíc splňuje přísné normy kvality za zlomek ceny.“

Británie dováží kolem čtvrtiny všech spotřebovávaných lahví s vodou (především z Francie), průmysl ale oponuje tím, že globálně se dováží méně než 5 % veškeré balené vody. Podle jedné z předchozích studií přispívá doprava balené vody každý rok k celosvětovým změnám klimatu 33 200 tunami oxidu uhličitého, což je objem energetické spotřeby jako u 6 000 domácností. Podle informací prodejců spotřebují Britové každý rok 1,5 miliardy PET lahví. Ačkoli se množství polyetylentereftalátu v každé láhvi snížilo o 30 %, recykluje se jenom 10 % prodaných lahví. Většina z nich skončí na skládkách, kde se budou rozkládat dalších 450 let, píše Independent.

Na druhou stranu Britové se svojí roční spotřebou 37 litrů na hlavu zdaleka nepředstavují špici ve světové konzumaci balené vody. V žebříčku národů s přehledem vedou Italové se 184 litry, za nimi jsou Mexičané se 169 litry a třetí jsou Francouzi se 141 litry roční spotřeby.

Podle článku Cahal Milmo The Independent 29. 06. 2006.

Hugo Chravát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

9. 7. 2006

-

Související komentáře

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz