Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekozemědělci z Ratibořic mají nejpočetnější stádo koz domácích u nás

30. 6. 2006 - RATIBOŘICE [Econnect]

Ekologicky hospodařících zemědělců u nás v posledních letech pozvolna přibývá. Napomáhá tomu nejen celkově zdravější životní styl, ale také poptávky po produktech z této formy hospodaření. Mezi ty kdo se rozhodli pro tento způsob obživy patří i manželé Dobrovolní z Ratibořic u Jaroměřic nad Rokytnou na Třebíčsku. Kromě jiného se mohou pochlubit chovem nejpočetnějšího kozího stáda u nás. Nebo také prestižním oceněním Farma roku 2003.

Hospodář Pavel Dobrovolný představuje Dvůr Ratibořice následovně: „Tady jsem se narodil, moje rodina na statku ve dvoře, jak mu všichni místní odjakživa říkají, hospodaří už od roku 1885. Kořeny ale sahají až do roku 1838.“

V roce 1885 si hospodářství pronajal pradědeček pana Dobrovolného a po první pozemkové reformě v roce 1924 jeho rodina celý statek koupila. To už pomyslné žezlo přijal otec současného majitele. O 15 let později statek zabrala za války nucená německá vojenská správa. Rodina získala zpět své hospodářství až po válce, ale jen na několik málo let.

„Do Ratibořic jsme se vrátili v roce 1992, tehdejší uživatel nám statek zanechal ve velmi zdevastovaném stavu,“ pokračuje pan Dobrovolný ve vzpomínání na těžké začátky v nových společenských poměrech.

„Vůbec jsme nevěděli, do čeho jdeme. Hospodaření, jak jsem si jej pamatoval z dětství, připomínalo z velké části feudalismus. Museli jsme si sami nastudovat co a jak pěstovat. Všechno to bylo pro nás nové a neznámé. Místní lidé nás přijali s nedůvěrou. Mnozí nás považovali za jakési exoty. Když nám v restituci majetek vrátili, cítil jsem povinnost vůči předkům jej převzít a znovu uvést v život,“ dodává hospodář.

Jak vlastně vůbec vzniklo nejpočetnější stádo koz u nás? Manželé Dobrovolní si od sousedů nejdříve koupili dvě kozy. Učili se čím je krmit, jak dojit a rodit kůzlata. Dnes už se starají o více než 200 těchto domácích zvířat. Což tedy znamená, že vlastní největší stav dojných koz v ČR.

Ratibořická farma obhospodařuje asi 290 hektarů. Z toho 71 hektarů splňuje podmínky ekologické certifikace. Jedná se hlavně o pastviny. Ke statku pak dále patří i více než stohlavé stádo ovcí. „Postupně bychom chtěli systém eko transformovat na celou farmu. Nechceme se do toho pustit najednou, to bychom totiž ekonomicky nedokázali ustát“, dodává paní Dobrovolná.

Dnes farma zaměstnává celkem devět lidí. Téměř všichni pocházejí přímo z Ratibořic (malé obce s necelými 300 obyvateli). K důležitým pomocníkům rodinné farmy patří každoročně hlavně v období prázdnin i studenti. Ti za práci na statku získávají nejen ubytování a stravování, ale především velice cennou praktickou zkušenost.

Každý kdo má zájem o to, jak probíhá běžný život na farmě má možnost se o tom přesvědčit přímo na vlastní oči. A to kteroukoliv sobotu vždy mezi 15. a 18. hodinou, kdy je farma otevřena pro veřejnost.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz