Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na členy brazilské politické elity pracují otroci

20. 7. 2004 - PRAHA [Part]

Přinejmenším 25 tisíc lidí pracuje v Brazílii jako otroci. Prokazuje to studie Mezinárodní organizace práce (International Labor Organization, ILO), podle níž žijí dělníci v podmínkách, které jsou nevhodné pro zvířata. Většina z nich pracuje v amazonské oblasti, kde čistí pralesy, aby kultivovaná půda mohla být použita pro pěstování plodin a chov dobytka. Mezi majiteli půdy, kteří jsou za otrockou práci zodpovědní, jsou členové politické elity, tvrdí dosud nepublikovaný report.

Ve 21. století se s dělníky v Brazílii nezachází ani jako se zvířaty – jsou na tom ještě hůře: to je základní poselství zprávy ILO. Studie tvrdí, že nucená práce je koncentrována v amazonských oblastech – kde dělníci pracují od úsvitu do soumraku, žijí v chatrčích a jedí z konzerv, v nichž byly předtím uchovávány pesticidy.

Majitelé půdy dělníky často dotlačí do pozice, kdy jim jejich otroci dluží peníze, čímž je zavazují k další práci: kvůli útěkům a zamezení povstání si najímají hlídače s puškami. V amazonském státu Para bylo za posledních 30 let zabito více než 500 zemědělských dělníků – to je 25krát více, než kolik činí národní průměr.

Studie oceňuje snahu levicové vlády řešit problém, upozorňuje však na to, že přetrvává kultura beztrestnosti, kdy je do soukolí otrocké práce zapletena i společenská elita: majitelé tamní půdy se rekrutují i ze soudců a politiků. Brazilský parlament neratifikoval celé sady navrhovaných zákonů.

Studie nepřímo kritizuje též samotnou ILO: za to, že její pokusy pomoci nápravě selhaly. Mluvčí ILO však odmítá, že by jeho organizace studii utajovala. Podle jeho slov bude publikována později jako součást širší publikace o otrocké práci.


-jas-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz