Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mezinárodní festival nezávislých a amatérských divadel Apostrof vstupuje do VIII. ročníku

27. 6. 2006 - PRAHA [Econnect]

Hlavním heslem festivalu Apostrof je Divadlo jako mezinárodní komunikační jazyk. Na něm je postavena dramaturgie i struktura festivalu, který proběhne od 30. června do 4. července 2006, a který přivítá na scénách Divadla Na zábradlí a divadla Disk celkem 14 představení, 12 divadelních souborů ze všech koutů světa a také několik neméně významných doprovodných dílen.

Tradiční součástí festivalu je „Apostrofská premiéra“, která představuje „hozenou rukavici“ všem amatérským souborům. Divadlo, které tuto výzvu přijme, má možnost premiérově uvést svoji inscenaci na festivalové scéně, před festivalovým publikem i kolegy z ostatních souborů a podělit se s nimi o premiérové napětí.

Další tradicí je udělování hlavní ceny. Tu totiž udělují sami diváci, je výsledkem hlasování, které probíhá po celou dobu festivalu. Autorem Ceny diváků je herec a keramik Hynek Chmelař a jeho dílo bude předáno na závěr festivalu nejúspěšnějšímu souboru, který si svým vítězstvím zároveň zajistí účast na příštím ročníku Apostrofu bez výběrového řízení.

Festivalové dílny

V rámci festivalu Apostrof budou rovněž probíhat čtyři divadelní dílny. Tzv. dílna A, představí divadlo jako hru a povedou ji dva herečtí profesionálové, Sergej Sanža a Michal Bumbálek. Měla by ukázat, že cesta k divadlu vede i skrze akrobacii nebo žonglování. Seznámí účastníky s dovednostmi, které se dobře vyjímají pod cirkusovým šapitó, ale zároveň by neměly být cizí žádnému herci.

Tématem dílny B bude život ženy v Evropě. V jejím srdci, ve středoevropské a snad i západoevropské skutečnosti současného Česka - i na jejím samém okraji, v hloubi Ruska či pod Uralem. Dílna je součástí širšího projektu, v jehož rámci vzniknou dvě různá představení. Dílna Evropa – Žena na hranici, žena v srdci zájemcům přiblíží práci ruské režisérky a zároveň bude plnit funkci jakéhosi konkurzu k účasti na projektu.

Dílnu C, nazvanou Slova, slova, slova, povede Jan Nepomuk Pyskač, Gustavo Ott z Venezuely a Gustav Adolf Frank z Německa. Bude koncipována jako kritický diskusní klub pro ty, kteří by rádi prověřili své názory na divadlo a schopnosti jejich formulace pod vedením profesionálů v oborech dramaturgie, dramatiky i režie. Účastníci dílny pak denně během krátkého sezení zveřejní před zájemci z řad diskutovaných souborů výsledky svých úvah. Na konci festivalu bude výsledkem práce Kritický sborníček ke všem festivalovým představením.

Dílna D bude zaměřena na klauniádu a pantomimu a povede ji Mandakh-Orgil Ravjir, šéf a režisér Střediska současného mongolského umění (Contemporary Art Center of Mongolia – NGO).

Projekt Evropa – Žena na hranici, žena v srdci

Pořadatelé také vyhlásili konkurs k účasti na výjimečném divadelním projektu Evropa - Žena na hranici, žena v srdci, pořádaném ve spolupráci s ruským divadlem BABI z Čeljabinska. Projekt předpokládá vznik dvou divadelních inscenací – „ruské“ pod vedením českého režiséra Akrama Staňka a „české“ v režii umělecké vedoucí divadla BABI Jeleny Kalužskich. Obě inscenace budou schopny samostatné existence, ale jádro projektu počítá s jejich společným uváděním v Praze i na několika místech Ruska.

Pro svoji inscenaci si Jelena Kalužskich zvolila současnou ruskou hru autorky Anny Bogačevy Učit se, učit se, učit se… Ta se v současnosti překládá. Pro představení se hledají herci, scénografové, produkční atd. Inscenace by měla být nastudována v průběhu července 2006.

V programu se objeví 12 souborů ze všech koutů světa

Festival bude zahájen 30. června v divadle DISK v 17.15 hodin představením Central Dramatic Theatre Company z Hanoje. Vedle tohoto tradičního příběhu z prostředí dávné vietnamské feudální společnosti budou mít diváci možnost shlédnout kromě českých inscenací také představení divadel z evropských zemí - Německa, Itálie, Slovenska, Ruska, Estonska, Finska, Bosny a Hercegoviny a Itálie a seznámit se s divadelní tvorbou souborů z Mexika, Venezuely a Kolumbie.

„Letos se nám podařilo navázat užší spolupráci se zastupitelskými úřady jednotlivých států. Díky jejich pomoci uvidí návštěvníci festivalu například představení Tragický příběh doktora Fausta, který přiveze soubor Caja Negra z Kolumbie, či hru Vyčištěno od představitelky coolness dramatiky Sarah Kane, nastudovanou Tartu Student Theatre z Estonska,“ dodává Viola Baštýřová, dramaturgyně Apostrofu. „Festivalu se také zúčastní loňský vítěz Ceny diváků - slovenské divadlo Le Mon, tentokrát s představením Ester, či ruské dívčí divadlo Babi, které uspělo u publika v roce předloňském.“

Historie festivalu

Pořadatelem mezinárodního festivalu nezávislých a amatérských divadel Apostrof je již po léta občanské sdružení divadlo Lucerna MB. Od svých počátků, které se datují do roku 1999, se tato akce, tehdy ještě pod názvem MB´99, zaměřuje na konfrontaci českého a slovenského divadla na straně jedné a divadla ze vzdálenějšího zahraničí na straně druhé. Již od prvního ročníku se festival konal v Divadle Na zábradlí.

Festival vždy podporoval žánrovou rozmanitost. Mělo by jít především o netradiční zpracování námětu, nové přístupy ke starým tématům a kontakt se současnou dramatickou tvorbou. Zvláštní akcent bývá kladen na původní tvorbu a autorské divadlo.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz