Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ornitologové vyhlásili Boletice významným ptačím územím

26. 6. 2006 - BOLETICE [Radio Praha]

Česká společnost ornitologická vyhlásila Boletice na Českokrumlovsku významným ptačím územím roku 2006. Při slavnosti v nedaleké Horní Plané ekologové zdůraznili, že území boletického vojenského újezdu má mezinárodní význam, protože v něm žijí vzácné a ohrožené druhy ptáků. Proto tam podporují takzvanou měkkou turistiku, ale odmítají stavbu lyžařského areálu, který prosazuje kraj.

Boletice patří mezi 38 ptačích oblastí Natura 2000, které roku 2004 vyhlásila vláda. Ornitologové každý rok vyberou jednu z nich a vysvětlují, proč je tak významná.

"Dnešek je mezníkem v informační kampani, kterou už řadu let vedeme pro zviditelnění a zdůraznění přírodních hodnot Boletic. Chceme lidem ukázat, jak je ochrana přírody důležitá," řekl v sobotu ČTK Vladimír Molek z jihočeského ekologického sdružení Calla.

Ptačí oblast Boletice má 23.546 hektarů a zahrnuje celý vojenský újezd. Předmětem ochrany jsou v ní především lesní druhy: jeřábek lesní, kulíšek nejmenší, datlík tříprstý a skřivan lesní. V újezdu žije i kriticky ohrožený chřástal polní a mnoho dalších zvláště chráněných i silně ohrožených ptačích druhů.

Ekologové vidí budoucnost této oblasti v rozvoji takzvané měkké turistiky, kvůli níž vznikají v návaznosti na okolní obce cyklotrasy, turistické stezky či běžecké tratě. Část z nich otevře armáda příští čtvrtek. Pokračuje tak v postupném otvírání újezdu veřejnosti.

"Pokud tam pěší i cyklisté budou dodržovat pravidla, není to v rozporu s naší snahou hájit zájmy pro ochranu ptactva," řekl ČTK koordinátor programu Významná ptačí území Tomáš Brinke.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz