Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V třebíčském zámku zahajuje výstava hmatového sochařství nevidomých

26. 6. 2006 - TŘEBÍČ [Econnect]

Ve středu 28. června 2006 v 16:00 hodin bude v konírně třebíčského zámku slavnostně otevřena výstava děl techniky hmatového sochařství nevidomých – tzv. Axmanovy techniky modelování. Výstava – hmatové sochařství je určena vidícím i nevidomým návštěvníkům. Jde také o jednu z možností praktického uplatnění této techniky sochařství nevidomých pro širokou veřejnost. Všechny vystavované práce pocházejí od nevidomých klientů občanského sdružení Slepíši, které se zabývá prací s takto handicapovanými lidmi a sídlí v Tasově nedaleko Velkého Meziříčí.

Tasov je malebná vesnice jakých je na Vysočině mnoho. Přesto je něčím výjimečná. Na přelomu tisíciletí otevřeli manželé Štěpán a Tereza Axmanovy právě zde v menší vesnici nedaleko Velkého Meziříčí školu modelování pro zdravotně postižené. Sdružení Slepíši tak našlo svůj domov v místní bývalé škole v poměrně skromných podmínkách, kde sídlí i Literární památník Vysočiny zaměřený na život a dílo Jakuba Demla. Škola modelování se v roce 2004 rozrostla na Mezinárodní výukové centrum Axmanovy techniky modelování pro zdravotně postižené (především nevidomé). Hlavní součástí výukového centra je dílna hmatového modelování, kde se lidé se zrakovým , ale nejen zrakovým postižením, také např. postižením mentálním učí řemeslně výtvarnému pracovnímu uplatnění.

Axmanova technika modelování je světovou novinkou. Vychází ze vnímání okolního světa bez možnosti zrakového vjemu. A co je důležité především – pro výuku není nejpodstatnější výtvarné nadání, ale odvaha naučit se něco nového a základní motorická zručnost. Vlastní modelování probíhá pouze dlaněmi a prsty bez jakýchkoliv dalších technických pomůcek. Tato technika je díky své jednoduchosti navíc vhodná i pro mentálně postižené.

Sdružení Slepíši připravuje semináře seznamující s touto technikou modelování a zájemcům o výuku nabízí možnost výběru z oborů řemeslník Axmanovy techniky modelování, učitel zdravotně postižených a mistr Axmanovy techniky modelování. Studenti uvedených oborů mohou být ubytováni přímo v prostorách sdružení. Což je další velká výhoda. Zájemci o tuto techniku modelování si ji mohou sami vyzkoušet v prázdninovém kurzu. Mohou také sdružení navštívit a prohlédnout si díla zdravotně postižených. A jde o předměty rozhodně stojící za vidění. Především se jedná o dekorativní a zahradní keramiku, dále celou galerii lidských hlav. Návštěvníci budou nepochybně překvapeni jak velký smysl pro detail mohou mít nevidomí např. při modelování lidské hlavy. Mezi výrobky pak dále patří různé košíky, nádoby, vázy nebo zvířata.

Řadu děl pocházejících odsud přímo z tasovské dílny Sdružení Slepíši lze vidět na třebíčské výstavě v zámecké konírně. Mnohý z návštěvníků této výstavy však bude zde viděnými díly nepochybně natolik zaujat, že dříve či později navštíví přímo i Tasov, tedy vlastní sídlo Slepíšů, kde se samozřejmě dají vidět další zajímavá díla různých tvarů a velikostí pocházejících z umné práce rukou handicapovaných lidí.

Celá výstava potrvá v konírně třebíčského zámku od slavnostního zahájení ve středu 28. června až do 15. října letošního roku. Výstavu společně pořádají Občanské sdružení Slepíši Tasov a Muzeum Vysočiny Třebíč. Vstupné na tuto vskutku jedinečnou výstavu činí 10 Kč. Během letních prázdnin je otevřena denně.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

24. 10. 2006
kjikzgbmmůllojkilkujli
24. 10. 2006
kjikzgbmmůllojkilkujli

Související odkazy

O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz