Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Libčice se přimlouvaly za mír na Středním východě

21. 6. 2006 - LIBČICE NAD VLTAVOU [Econnect]

-Skupina Ruah-
-Skupina Ruah-
Desítky lidí se v neděli 11. června sešly ve středočeských Libčicích nad Vltavou, kde se již popáté konal kulturní festival Tichý hlas pro Svatou zemi. Festival, jež má výrazný ekumenický rozměr, představuje místo pro setkání zpěváků, hudebníků, křesťanských a židovských duchovních a vůbec všech lidí, kterým záleží na tom, aby v Izraeli a v celé Svaté zemi jednou zavládl pokoj.

Festival zahájila ekumenická bohoslužba v katolickém kostele Sv. Bartoloměje. Před lavicemi plnými věřících různých vyznání ji odsloužili duchovní římskokatolické církve, církve českobratrské evangelické, církve československé husitské a židovské obce. Mši doprovázel spirituály vokální soubor Geshem a židovskou píseň zazpívala Máša Kubátová.

„Pokoj ve Svaté zemi nebude bez spravedlnosti, se kterou musíme začít každý sám u sebe,“ dalo by se parafrázovat základní poselství kázání evangelického duchovního Petra Slámy. Ve své řeči na něj plynule navázal Jaroslav Achab Haidler, který varoval, že spravedlnosti v sobě samých se jen ztěží můžeme dobrat, aniž bychom přestali tolerovat polopravdy ve světě kolem nás i v našem vlastním nitru.

Po bohoslužbě patřila až do pozdního večera farní zahrada římskokatolické farnosti koncertu a společnému setkávání lidí. Na koncertě se představili převážně folkové kapely a písničkáři jako třeba Vladimír Merta, který zahrál sólově, avšak jinak již řadu let společně s Janou Lewitovou interpretuje židovské sefardské písně.

Kromě něj se na scéně objevili také další známí písničkáři Vlasta Třešňák a Karel Diepold. Jedním z vrcholů hudebního večera bylo vystoupení písničkářky Dáši Andrtové-Voňkové, která je více známá na mezinárodní scéně world music, než na tuzemské folkové scéně. Dáša Andrtová-Voňková si získala posluchače svým charakteristickým expresivním hlasovým projevem a meditativní tvorbou vycházející z lidové tradice.

Kromě vystoupení písničkářů se na scéně také objevila bývalá česká konzulka v Izraeli a společně v rozhovoru s katolickým knězem Petrem M. Bubeníčkem vzpomínala na svoji misi v Izraeli.

V nedalekém evangelickém kostele se konaly workshopy jako například workshop židovské písně či přednášky. Svým strhujícím projevem zaujal Jaroslav Achab Haidler, který hovořil na téma křesťansko-židovský dialog v současné době. Na městském úřadě byly ke spatření fotografie Anny Rývové, která zde vystavovala své snímky ze židovských hřbitovů v celých Čechách.

Plejádu folkových hvězd na farní zahradě katolického kostela doplnila skupina Ruah, Slávek Klecandr ze skupiny Oboroh, Máša Kubátová, skupina Klec a se soumrakem koncertní večer uzavřela skupina Korach. Festival pořádaly Římskokatolická farnost Libčice, Evangelický sbor Libčice, Společnost křesťanů a Židů, Město Libčice nad Vltavou a Společenství sv. Ludmily.

V regionu Povltaví, kde se nachází i obec Libčice nad Vltavou, v posledních letech ožívají nejrůznější občanská sdružení. Od roku 1997 působí v Roztokách dobrovolný spolek dospělých a dětí Roztoč. Sdružení se snaží oslovovat rodiny všech sociálních vrstev včetně romské komunity, přijímá všechny děti nejen talentované, a navazuje na jejich přirozenou chuť vyjadřovat se pomocí tvorby.

V nedalekých Úněticích zase působí občanské sdružení Kravín, které bylo založeno jako platforma pro podporu a rozvoj nekomerční autorské tvorby. Sdružení dává prostor začínajícím autorům, sociálně slabším skupinám, národnostním menšinám a především mladým lidem pocházejícím z rizikových skupin.


Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz