Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Světový den uprchlíků: dát lidem vytrženým z kořenů naději

20. 6. 2006 - PRAHA [UNHCR / Econnect]

Jako každý rok i letos si lidé po celém světě dnes připomínají Světový den uprchlíků. 20. červen vyhlásilo Světovým dnem uprchlíků Valné shromáždění OSN v roce 2000 jako výraz solidarity s Afrikou, kde byl tento den tradičně oslavován jako Den uprchlíků v Africe. Letošním tématem Světového dne uprchlíků je naděje.

"V tento den si připomínáme osudy milionů uprchlíků po celém světě, které strach z pronásledování vyhnal z jejich domovů a donutil je přežívat v těžkých podmínkách táborů a čekat na šanci začít znovu. Světový den uprchlíků je příležitostí vzpomenout na ty, kteří se po návratu domů snaží slepit střípky svého kdysi poklidného života, i na ty, kteří se vrátit domů nemohou a začínají budovat nový život v neznámé zemi. Jakkoliv se tyto milióny lidí od sebe navzájem liší - od africké ženy prchající před násilím až po univerzitního profesora, kterému za jeho politické názory hrozí věznění či dokonce smrt - jedna věc je spojuje: naděje na lepší budoucnost a na život v klidu, míru a bezpečí," uvádí Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

"Představte si, že žijete v odlehlé vesnici na venkově a v klidu připravujete polední jídlo. Jeho vůně se mísí s kouřem z ohně poklidně stoupajícím v nehybném vzduchu. Rodina se brzy vrátí z pole a bude mít hlad. Máte těžký, ale dobrý život. Najednou je klid ten tam. Létají kulky, ozývá se křik, hoří domy. Máte strach, prcháte a doufáte, že vás nikdo nesleduje. Snažíte se dostat někam do bezpečí, hledáte útočiště, ale jste vyčerpaní a docházejí vám síly. A potom jako zázrakem uslyšíte uklidňující hlasy. Dostanete jídlo, vodu a přístřeší. Rozhlédnete se kolem sebe. Všude okolo jsou lidé jako vy - osamělí, vystrašení, ale v bezpečí. Ano, jste uprchlíkem. Nemáte nic. Tedy nic kromě jediné věci, kterou vám nikdo nemůže vzít: naděje. Nezlomné naděje, že jednoho dne najdete místo, kde si znovu vybudujete život. Místo, které budete nazývat svým domovem," přibližuje UNHCR situaci uprchlíků.

Světový den uprchlíků u nás: diskuse i ocenění malých azylantů

Akce připomínající Světový den uprchlíků byly v České republice zahájeny již v pondělí 12. června. Světový den uprchlíků připomněl mimo jiné Kulturní večer pořádaný Asociací uprchlíků v České republice v pondělí 12. června či koncert několika kapel, výstava fotografií, ochutnávka exotických jídel a ukázky čečenských tanců, které proběhly v pátek 16. června v pražském experimentálním prostoru Roxy/NoD.

V pátek 16. června se také v prostorách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy uskutečnila oslava pro děti z řad žadatelů o azyl a azylantů. Děti byly oceněny za dosažení vynikajících studijních výsledků v letošním školním roce. Cílem každoročně pořádané oslavy je kromě ocenění vybraných žáků a studentů také povzbuzení dalších uprchlických dětí, které se úspěšně snaží překonávat jazykové a jiné bariéry při svém studiu na českých školách.

Dnes patřila Světovému dni uprchlíků řada akcí na území celé České republiky. Vedoucí pražské kanceláře UNHCR, Herman Stuurwold, se rozhodl den oslavit spolu se studenty Gymnázia Jiřího Ortena v Kutné Hoře. Světový den uprchlíků připomněla například i diskuze na půdě Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni na téma "Situace uprchlíků v České republice", pořádaná Asociací uprchlíků v České republice. Na českobudějovické Jihočeské univerzitě zase uspořádali akci s názvem "Světový den uprchlíků: Seminář ke vzdělávání o migraci."

Nevzdat se naděje

"... Mají-li ty desítky miliónů uprchlíků, kterým naše agentura OSN pro uprchlíky v uplynulých 55 letech pomáhala, něco společného, je to skutečnost, že se přes veškeré ztráty nikdy nevzdali naděje. Na Světový den uprchlíků v roce 2006 vzdáváme čest uprchlíkům a vyhnancům na celém světě, kteří silou této naděje překonali obrovskou nepřízeň osudu a začali znovu budovat svůj život. Ačkoli je příběh každého uprchlíka jiný, jejich společným příběhem je příběh o triumfu naděje nad zoufalstvím," uvedl ve svém projevu k letošnímu Světovému dni uprchlíků Vysoký komisař UNHCR António Guterres.

"My všichni můžeme svým dílem přispět k tomu, abychom těmto lidem vytrženým z kořenů poskytli naději - od prostého, vstřícného úsměvu vůči uprchlíkům v naší vlastní komunitě, až po účast jednotlivců, firem a vlád na podpoře činnosti v terénu mnoha humanitárních organizací pečujících o uprchlíky. Světový den uprchlíků je součástí tohoto společného úsilí, neboť 20. června se ve městech a obcích, uprchlických táborech i vzdálených osadách scházíme, abychom vzdali hold odvaze a nezdolné naději uprchlíků na celém světě a ujistili je o tom, že se na ně nezapomnělo."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz