Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Projekt 33 završí deset let existence Společenství Začít spolu

20. 6. 2006 - PLZEŇ [Econnect]

Na konci června bude uzavřen první blok celoročního projektu „33“, který se zaměřuje na zvýšení a posílení sociálních kompetencí, informovanosti a poznatků romské mládeže ve věku od 15 do 25 let. Projekt organizuje plzeňské občanské sdružení Společenství Začít spolu, jehož aktivity jsou zaměřeny zejména na nabídku volnočasových aktivit pro romské děti a mládež. V letošním roce navíc sdružení svou činností oslaví deset let existence.

Projekt „33“ je v činnosti sdružení letošní novinkou. Jeho podstatou je třiatřicet pravidelných otevřených setkání skupiny mladých lidí v průběhu roku, jejichž smyslem je získání nových sociálních zkušeností, rozvoj osobnosti a získání dalších dovedností, jak obstát v běžných i nečekaných životních situacích. Tyto kroky pak zmenšují riziko sociálního vyloučení a vytváří předpoklady pro přirozený způsob integrace do občanské společnosti. Cílovou skupinou projektu je romská mládež ve věku 15 - 25 let z Plzně a blízkého okolí ze sociálně znevýhodněného prostředí.

Jednotlivá setkání probíhají celoročně, kromě letních prázdnin, jedenkrát týdně a jsou zaměřena na témata ze třech oblastí. Témata vedou k získání důležitých sociálních dovedností, přinášejí poznatky a informace a přispívají k lepší orientaci účastníků v jejich okolním prostředí.

Například téma rozvoje osobnosti má účastníkům pomoci lépe se orientovat v hodnotách a životních předpokladech jako vzdělání a práce, bydlení, rodina a volný čas, vztahy nebo komunikace. Téma Všeobecný přehled pak má přiblížit počítač jako součást života, základní práva člověka, první pomoc, význam peněz, historii a kulturu nebo instituce státní správy. Posledním tématem je sociální ohrožení, kde se narazí na problémové oblasti jako jsou drogy, rasismus, šikana či kriminalita.

Setkání jsou rozdělena do dvou bloků: duben – červen a září – prosinec. Před každým blokem probíhá motivační víkendový pobyt, na němž účastníci získávají podrobnější informace o jednotlivých tématech, aby byli přímo zapojeni do tvorby podoby setkání prostřednictvím sestavení a plánováním jednotlivých témat.

Koordinátorka projektu „33“, Vendula Krejčová, dodává: „V současné době chodí na setkání pravidelně 10 – 12 účastníků, aktivně se podílejí na podobě setkání, plánují a začínají organizovat jednodenní výlet, který uzavírá první blok projektu. Jeho součástí je i příprava a organizace srpnového odpoledne na sídlišti pro obyvatele nejmladšího plzeňského sídliště Vinice, na němž žije početná romská komunita. Součástí akce budou hry a soutěže pro děti, vystoupení tanečních a také hudebních skupin. “

Právě na sídlišti Vinice zahájilo před deseti lety Společenství Začít spolu svoji činnost otevřením nízkoprahového centra pro rodinu a protidrogového centra. V průběhu devadesátých let se díky „výhodné výměně za byty v centru města“ přestěhovalo do této lokality desítky romským rodin. I když v poslední době jsou Vinice výrazně se vyvíjející stavební zónou v Plzni - v jejich okolí pomalu vzniká hustá výstavba luxusních rodinných domů - toto sídliště dodnes působí poněkud odloučeně, především svoji polohou nad údolím centra města a téměř kilometrovou vzdáleností k nejbližší tramvajové lince.

„Hlavní myšlenkou, která podnítila vznik sdružení, bylo podporovat činnosti, které přispívají ke vzniku dobrého sousedství, a zapojovat zdejší obyvatele do řešení vlastních problémů,“ říká Jan Frisch, výkonný ředitel sdružení.

Společenství Začít spolu zrealizovalo v plzeňském kraji od roku 1996 desítky projektů, napomáhajících integraci romské komunity do společnosti. V současnosti provozuje kromě „třiatřicítky“ ve svém novém sídle v Podmostní ulici nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Pixla a projekt předškolní výchovy Klubíčko. Tyto projekty úspěšně běží již řadu let a jsou zavedenou tradicí, stejně jako provozování hudebny, spojené s projektem Miro Suno.

„V letošním roce si jedna z kapel, co u nás zkouší, zahrála i v České televizi na velikonočním benefičním večeru Pomozte dětem,“ doplňuje Frish.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz