Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Lidé upozornili na nedodržování lidských práv v Barmě

19. 6. 2006 - PRAHA [Radio Praha / Člověk v tísni]

Zhruba padesát lidí v pondělí přišlo na pražské Václavské náměstí podpořit barmskou opozici. S papírovými růžemi a transparenty s portrétem disidentky Do Aun Schan Su Ťij chtěli upozornit na porušování lidských práv v této zemi. Z centra Prahy se pak po skupinkách rozešli před velvyslanectví třinácti zemí, které jsou členy Rady bezpečnosti OSN a mají zastoupení v České republice.

Bývalý prezident Václav Havel a jihoafrický arcibiskup Desmond Tutu vyzvali v pondělí Radu bezpečnosti OSN k tomu, aby schválila rezoluci ve prospěch barmské opozice. Výzvu zveřejnili při příležitosti jedenašedesátých narozenin disidentky.

"Někdejší anulování výsledků voleb z roku 1990, v nichž opozice jasně zvítězila, bylo porušením mezinárodních pravidel sdílených bez ohledu na kulturní a duchovní zdroje či historické zkušenosti. Přesto s lítostí sledujeme, že mezinárodní instituce v praktické politice stále nedostatečně prosazují ty ideály, od nichž – a začasté s velkým patosem – odvozují svou existenci. Nelze například znovu a znovu podléhat ekonomickým zájmům bez ohledu na stav lidských práv a svobod či přijímat tvrzení o nepřípustnosti zásahu do vnitřních záležitostí. Obstojí v globálně propojeném světě ještě méně, než kdykoli dříve," píše se ve výzvě, pod kterou jsou podepsáni Václav Havel a Desmond Tutu.

"Jsme si vědomi, že Barma není jediným žhavým problémem a svět se potýká s mnoha rozmanitými nebezpečími. S nedůsledností mezinárodních postojů však rostou ambice i dalších diktátorských či polodiktátorských režimů a s nimi i jejich pocit beztrestnosti. Vyzýváme proto celé mezinárodní společenství v čele s Radou bezpečnosti OSN, aby věnovalo situaci v Barmě náležitou pozornost a našlo shodu na odsouzení a izolaci vojenské diktatury a vstřícné postoje vůči jejím pronásledovaným obětem," uvádí dále výzva.

Nositelka Nobelovy ceny míru je v dlouhodobém domácím vězení téměř jedenáct let. "Situace v zemi je už tak vážná, že Rada bezpečnosti OSN je zřejmě jedinou institucí, která je schopna pomoci tu situaci tam vyřešit," řekla ČTK Marie Peřinová z nevládní organizace Člověk v tísni, která akci pořádala spolu s nově vzniklým Barmským centrem Praha. Dodala, že Havlovu výzvu chtějí aktivisté předat na velvyslanectvích Francie, Číny, Ruska, USA, Británie, Argentiny, Konga, Dánska, Ghany, Řecka, Japonska, Peru a Slovenska. Katar a Tanzánie, poslední dva členové Rady bezpečnosti OSN, v tuzemsku zastoupení nemají.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz