Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Profesionální loutkáři se sejdou na 26. ročníku Skupovy Plzně

9. 6. 2006 - PLZEŇ [Econnect]

-Logo festivalu-
-Logo festivalu-
V neděli 18. června bude v plzeňském divadle Alfa odstartován 26. ročník mezinárodního festivalu loutkových divadel Skupova Plzeň. Nejtradičnější a nejprestižnější domácí soutěžní přehlídka v oboru letos během pěti dní přinese na pětadvacet představení statutárních i nestatutárních loutkářských souborů z České republiky, Slovenska, ale i Bulharska nebo Brazílie.

První Skupova Plzeň se uskutečnila v roce 1967, jakožto vzpomínka 75. výročí narození a 10. výročí úmrtí "otce" Spejbla a Hurvínka, profesora Josefa Skupy. Byla tehdy míněna spíše jako pocta dlouholetému občanu města a umělci, který proslavil západočeskou metropoli ve světě. Většina akcí se tehdy vázala ke Skupovu jménu a doprovodná přehlídka amatérských i profesionálních inscenací byla spíše jakýmsi doplňkem celé akce. Ještě v následujících dvou letech Skupova Plzeň svoji tvář hledala, aby se pak v roce 1970 konstituovala jako soutěžní přehlídka českých profesionálních loutkových divadel završená udělením Skupovy ceny spojené s finanční odměnou za nejlepší inscenaci.

Až do roku 1978 se festival konal každoročně a poté se ustálil jako bienále. Od roku 1992 jsou udělovány pouze finančně dotované ceny individuální (v podstatě za jakoukoli složku představení – jako herecký výkon, scénografie apod.), přičemž se festival otevřel všem profesionálním loutkářům bez rozdílu. Vedle statutárních divadel se tedy mohou účastnit i agenturní skupiny, sólisté a mimo soutěž i studenti divadelních škol nebo soubory ze zahraniční.

Před dvěma lety naznačil jubilejní 25. ročník Skupovy Plzně, že v současné době české loutkové divadlo sleduje především výrazné autorské postupy. Soubory a inscenace přihlášené do soutěže letošního festivalu tento trend pravděpodobně jen potvrdí. Progresivní pražské divadlo Minor představí svoji verzi Klapzubovy jedenáctky od Eduarda Basse nebo Vinnetoua Karla Maye. Silnou ironii lze čekat též od původně chebského souboru Buchty a loutky, který v posledních letech zakotvil na kamenné scéně studia Švandova divadla – „pod ruku“ se jim dostala předloha Psa Baskervillského, ale také filmový hit osmdesátých let Rocky.

Kromě řady dalších domácích souborů nemůže v programu chybět ani slavné hradecké divadlo Drak, Naivní divadlo Liberec, Divadlo Líšeň nebo autorský soubor pořádajícího divadla Alfa. Mimo soutěž dostali v hojné míře příležitost studenti Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU a VŠMU Bratislava.

„Do Plzně přivezeme Pohádku o jednom malém ježkovi, která je určena samozřejmě nejmladším divákům, ale určitě se při ní příjemně pobaví také dospělí. Kromě loutek dojde i na řadu veselých písniček, rapování nebo pokus o breakdance,“ přibližuje inscenaci studentů III. ročníku KALD DAMU režisér Petr Hašek.

Třešní na dortu celého festivalu pak bude opět mimosoutěžní inscenace starozagorského Státního loutkového divadla z Bulharska nebo závěrečné festivalové představení z Brazílie.


Tomáš T. Kůs
Autor je externím spolupracovníkem Econnectu.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz