Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

13. ročník MišMaš párty se uskuteční příští víkend na Bojkovicku

7. 6. 2006 - UHERSKÉ HRADIŠTĚ [Econnect]

-foto-
-foto-
Zemědělský statek Ústsko na kraji Bojkovic v Bílých Karpatech ožije 16. a 17. června hudebním a kulturním “mišmašem”. Organizátoři se snaží pokračovat v původní myšlence vytvořit samofinancovatelný, pohodový festival na příjemném místě, se zajímavými a nově objevovanými účinkujícími. K dispozici bude čajovna, kino, bar, vinárna, pestrá, ale pečlivě vybraná hudební scéna včetně DJ place, prezentace nevládních organizací, vegetariánské jídlo. Na louce u statku je zajištěna možnost stanování.

Protože je hlavní náplní festivalu hudba, uvádíme pro zajímavost páteční výčet některých kapel, které zde budou účinkovat. Vystoupí například Illinoise (Slavičín, Luhačovice), jejichž “zvukové nálady jsou dokonale prošpikované neutuchající naléhavostí M2 kytary, promísené s basovou linkou, jako když vám obývákem projede nákladní vlak. Posuďte sami na www.myspace.com/illinoiserocks.“

Dále se představí Akropolis (Řecká obec Praha), Familia Miranda (Chile) a Trottel Stereodream Experience neboli “psychedelic sound exploration from Budapest” (Maďarsko), blíže na www.trottel.mentha.hu. Slovenská kapela Slniečko “kombinuje rock, folk a punk s prvky world music. Od začiatku sa opiera o osobité texty Petra Remiša, spívané v trnavském nárečí.”

V čajovně budou hrát Atlantic Cable (Praha) a Urband (Brno). Urband je charakterizován jako “pouliční šraml, který semele jakoukoliv píseň, od Mozarta po Einstürzende Neubauten, tak, že zní jako z pochybného lokálu těsně před zavíračkou.”

V průběhu víkendu nebude chybět ani divadlo, například Divadlo Bez Dirky -Návrat na planetu USCH I. & USCH II. - Zaječí úmysly. Jedná se o samostatné uvedení hudebně divadelních férií o putování zajíců kosmem na planetu USCH I., Zemi a zpět. Napůl divadlo, napůl koncert a zbylá půlka videoprojekce a animace.

Jeden z hlavních organizátorů Radim Pešek odpověděl na několik zvídavých otázek, týkající se festivalu a jeho “duchu”:

Můžeš přiblížit statek Ústsko?

“Statek Ústsko je soukromý majetek jednoho z pořadatelů, který jej dostal polovinu po babičce v restituci a polovinu dvora ještě přikupoval. Krásný název Žofiin dvůr a jeho dlouhou historii a zemědělské hospodaření přetnul a zlikvidoval komunistický režim a vyvlastnění statku. Při restituci byl statek vrácen spíše jako zbořeniště, díky MišMaš párty postupně povstává z ruin.

Další zajímavostí statku jsou sady, část přilehlého selského sadu je přihlášena do kontrolovaného ekologického zemědělství, na okolních pozemcích jsou realizovány nové výsadby ekologicky obhospodařovaných sadů, v nichž jsou zastoupeny ve velké míře staré odrůdy ovoce a slouží zároveň jako genofondové sbírky.”

Jak MišMaš začala a kdo stál u jejího zrodu?

“U zrodu uspořádat festival stálo v roce 1994 několik přátel, kteří takto chtěli oslavit soje narozeniny a zároveň první narozeniny loni zaniknuvšího kulturního časopisu Myš maš gazeta. Vše bylo nejprve míněno opravdu jen jako veselice, kdy mohli hrát dokonce i jakékoliv dorazivší hudební formace. Nevybíralo se vstupné, tudíž ani nevyplácely honoráře (cestovné) pro kapely. V tomto byl první ročník výjimečný.”

Jak se festival vyvíjel podle zaměření hudebního a kulturního programu?

“Výběr kapel, ale i dalších kulturních účinkujících (písničkáři, fireshow, divadla, výstavy...) byl vždy věrný jménu, takže je to takový kulturní mišmaš. Záběr je od folku, přes jazz,po elektroniku až po punk a hardcore. Zásada je, že se nám účinkující musí líbit, musí nás něčím zaujmout. Dříve bylo jen jedno pódium, nyní je druhou scénou "Čajovna"- kde se soustřeďují spíše písničkáři, akustické a klidnější projekty, diskuze, přednášky a divadlo. Další malou scénou je "DJ plac", který je zaměřen spíše na různou elektroniku, ska, reggae, punk atd.

Zpočátku se jednalo spíše jen o československé kapely, dnes mají své zastoupení i zahraniční účastníci (Maďarsko, Polsko, Velká Británie, Finsko, Švýcarsko, Chile, a tak dále).”

Jaká je ústřední myšlenka vašeho festiválku?

“Nechtěli jsme dělat klasický festival pro tisíce lidí, s muzikou, sponzory a haldou pivních kelímků, proto jsme na statku. Informování o konání M+M párty je od prvního ročníku jen formou pozvánek (i pro nepozvané)a v posledních letech i pomocí mailů a webu - www.mismas.org.

Od počátku se na Miš maš párty prodává pouze vegetariánské jídlo, protože se nám to tak líbí. Pivo je pouze lahvové, abychom nemuseli řešit problémy se zbytečným odpadem, několik let je na výběr už i z nedalekého pivovaru. U ostatních nápojů preferujeme spíše ty ve skle a českého původu, nejsme sice bio a fair trade festival, ale i tyto výrobky se u nás prodávají. Vratné obaly se vrátí, ostatní odpad po festivalu vytřídí. Na Miš maš párty mají samozřejmě své místo aktivity propagující různé ekologické hnutí, směry či organizace lidsko právní, vyskytují se zde i stánky s alternativní muzikou, keramikou atd.

A na závěr výňatek z e-mailové pozvánky:

Tímto zveme tebe a tvé přátele na tradiční festival MišMaš party. Slavnost se uskuteční ve dnech 16.-17. 6. 2006 na statku "Ústsko" na kraji Bojkovic. Zahájení produkce bude v pátek v 19.30, ukoncení v nedeli za svítání. Vstupné 390,- Kc (na jeden den 220,-)


Bára Duží
Autorka je externí redaktorkou Econnectu.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz