Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na divadelním festivalu se předvedly i Rebelky z ústavu sociální péče

5. 6. 2006 - LOKET [Econnect]

-Divadelní soubor Rebelky / Foto Antonín Kunc-
-Divadelní soubor Rebelky / Foto Antonín Kunc-
První ročník divadelního festivalu s účastí herců, kteří žijí v ústavní péči, se o víkendu odehrál na hradě v Lokti v Karlovarském kraji. Ženský a dívčí soubor Rebelky z Ústavu sociální péče v Mariánské u Jáchymova tu sehrál divadelní hříčku o tom, jak císař Karel IV. objevil léčivé prameny a založil tak Karlovy Vary. "Je to jedna z možností integrace lidí s mentálním postižením," řekl o účasti klientů ústavu jeho ředitel ing. Pavel Novák.

Účast na prvním loketském divadelním festivalu zprostředkovalo Rebelkám karlovarské ochotnické divadlo D3. Členové tohoto divadlo zároveň festival na hradě organizovali. "Benefiční akci pro klienty z Ústavu sociální péče v Mariánské jsme uspořádali už loni. Tehdy to byl koncert tří regionálních kapel. Přišlo však málo lidí. Proto jsme letos zkusili divadlo," přiblížila Šárka Žižková, kulturní referentka hradu a zároveň i členka divadelního souboru D3.

Ale ani tentokrát se benefiční víkendová akce nesetkala s takovým zájmem veřejnosti, jaký by si v kraji ojedinělý festival zasloužil. Svůj podíl na tom měla i skutečnost, že v blízkém amfiteátru duněl rockový koncert. Kvůli jeho hlučnosti museli pořadatelé divadelního festivalu některá představení přemístit z atraktivního prostředí nádvoří do hradního sálu. Festival měl při tom zdarma propagaci v regionálních sdělovacích prostředcích.

"Je to nešťastné. Ale lidi obecně tady kultura moc netáhne," poznamenala k tomu Šárka Žižková. V postavení na okraji zájmu současné společnosti vidí i pojítko mezi divadelníky a zdravotně handicapovanými lidmi. Jak dodala, proto také byl festival nazván podle staré komediantské písně "A pod stůl nám házejí kosti".

Divadlo není jediným kreativním vyžitím klientů ÚSP v Mariánské, při kterém se pokouší překonávat bariéry okolního světa. Již pověstná jsou v Mariánské řezbářská sympózia, na nichž tvoří jak umělečtí řezbáři, tak i klienti ústavu. Na letošním zářijovém sympóziu se objeví i Rebelky s loutkovým představením. Právě aktivity, které by přitáhly veřejnost, mají překonávat handicap odlehlosti ústavu v krušnohorské Mariánské. I proto chce vedení ústavu v budoucnu využít okolní pozemky objektu k vytvoření atraktivního prostředí.

"Sociální začlenění je nelehké, ústav je mimo obec. Proto chceme vytvořit studii, která by navrhla, co s okolními pozemky," uvedl ředitel ústavu Pavel Novák. Vedení ústavu tak svým způsobem reaguje na nové trendy v sociální péči. Podle nich by neměly být ústavy odlehlé, mimo veřejné dění. Ředitel Novák má však v případě svého ústavu pochybnosti o jeho případném stěhování ze samoty v Mariánské.

"Do objektu našeho ústavu, jehož zřizovatelem je kraj, bylo investováno mnoho peněz. V takovém případě je stěhování z ekonomických důvodů velmi problematické. I pro to se budeme snažit využitím pozemků přivést veřejnost sem do Mariánské," vysvětlil ředitel Novák. Příkladem nejnovější investice v ústavu je vytvoření nového dětského oddělení. To má být otevřeno ještě v červnu. "K vytvoření dětského oddělení jsme pozvali architektu z televizního pořadu Bydlení je hra," upozornil ředitel.

V ústavu v Mariánské je 217 klientů, mužů i žen, o něž se stará 165 zaměstnanců. Jak ale ředitel uvedl, ústav sám se pokouší o alternativní možnosti, které mohou klientům pomoci k případné větší integraci do společnosti. "Máme i takové bydlení, kde si klienti zkouší sami žít a připravovat se tak na alternativní sociální péči," řekl. Další integrační cestou je i zaměstnávání klientů. "Někteří klienti budou moci pracovat v oddělení zahradnictví v Baumaxu v Karlových Varech, kam budou z Mariánské dojíždět. Je pro ně důležité, když mohou získat prostředky na to, aby mohli žít jako ostatní lidé," poukazuje ředitel.


Antonín Kunc
Autor je externím redaktorem Econnectu

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz