Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V krajské knihovně mají nevidomí společenské zázemí

2. 6. 2006 - KARLOVY VARY [Econnect]

Zrakově handicapovaní lidé v Karlovarském kraji našli oporu v Krajské knihovně v Karlových Varech. Knihovna před časem uzavřela smlouvu o spolupráci s karlovarským Tyflocentrem, které pomáhá slabozrakým a nevidomým. Knihovna spolupracuje i s krajskou pobočkou celostátního sdružení nevidomých a slabozrakých s názvem SONS. Posledním společným projektem těchto tří organizací byla v knihovně předváděcí akce s názvem Život nevidomých.

Návštěvníci knihovny si tu mohli prohlédnout různé pomůcky, které usnadňují život zrakově handicapovoných. Kromě jednoduchých pomůcek tu byla k vidění i počítačová technika, například počítače s hlasovým výstupem pro nevidomé, či zvětšovacím programem pro slabozraké. "Nově tu veřejnost seznamujeme s mobilem, který má hlasový výstup - říká, co je na displeji," přiblížil předseda karlovarského Tyflocentra a také krajské organizace SONS Pavel Rogaczewski.

Kromě toho, že si návštěvníci knihovny prohlédli techniku, která pomáhá žít, vyzkoušeli si sami, jaké to je pohybovat se bez zraku. Kolem budovy knihovny knihovny se mohli se zavázanýma očima a s bílou slepeckou holí a na vodítku s cvičeným psem projít v doprovodu cvičitele psů.

Orientaci ve veřejném prostoru usnadňují dnes v některých městech tzv. majáčky na budovách různých institucí. Jde o akustické a informační zařízení s dálkovou aktivací. Pomocí malé krabičky s tlačítky může nevidomý aktivovat zvuk majáčků ve svém okolí a snáze se tak v prostoru orientovat. Ve veřejné dopravě pomáhá zrakově handicapovaným ozvučení městských autobusů. V Karlovarském kraji mají tito hlasoví pomocníci v různých městech různou úroveň.

Nejlépe jsou na tom Karlovy Vary, kde jsou majáčky umístěny na budovách veřejné správy, či budovách autobusového i vlakového nádraží. Jsou také u sídel Tyflocentra a SONS a na budovách knihovny. "Zatím bohužel nejsou v Karlových Varech ozvučena zdravotnická zařízení," poukázal Pavel Rogaczewski. Jak dodal, dobře se mohou zrakově postižení pohybovat i v Ostrově. Špatně na tom s ozvučením není ani další město Karlovarského kraje, Sokolov, ale například při ozvučení městské hromadné dopravy se, jak říká předseda Tyflocentra, zapomnělo na vnější ozvučení vozů.

Nejhůře z větších měst kraje jsou na tom nevidomí v Chebu, kde chybí např. i ozvučení na přechodech pro chodce. Předseda Tyflocentra však podotýká, že úroveň ozvučení města záleží i na aktivitě místních poboček SONS. V celorepublikovém srovnání za nejlépe vybavené město v České republice označil Olomouc. "Tam jsou majáčky na každé třetí prodejně," řekl.

Spolupráce Tyflocentra s krajskou knihovnou nemá jen podobu jednorázových programů. Letos zavedla knihovna novou službu. Každý čtvrtek je tu pro zrakově postižené návštěvníky k dispozici pracovník Tyflocentra, který učí ovládat počítač a orientaci na internetu. "Lektor dochází do oddělení pro nevidomé a je připraven vysvětlit, ukázat a naučit zájemce základům práce s počítačovou technikou. Každému návštěvníkovi se může věnovat a naučit jej využít počítač a internet ke svým potřebám a zájmům," uvedla tisková mluvčí knihovny Lenka Dusilová. Oddělení pro slabozraké a nevidomé je otevřené dva dny v týdnu. K dispozici jsou tu především zvukové kazety.

"Krajská knihovna nakupuje zvukové knihy různých žánrů, které jsou načteny známými herci na zvukových kazetách. Čtenář si může podle svého zájmu román, detektivku, životopis, naučnou literaturu. Pro děti jsou jsou připravené pohádky, písničky a dětské příběhy. Všechny služby pro nevidomé jsou bezplatné," řekla Lenka Dusilová. Nabídku zvukových knih a informace o knihovně najdou zájemci na internetu, na webové stránce krajské knihovny. Stránka oddělení pro nevidomé má také zvukovou podobu.

Vzdušná, moderní budova krajské knihovny, která byla loni postavena z peněz Evropské unie, je uzpůsobena nevidomým a také jinak zdravotně postiženým návštěvníkům. V bezbariérové knihovně je nainastalováno hlasové naváděcí zařízení. "Jsme jedni z partnerů provozu knihovny," dodává hrdě o zrakově postižených Pavel Rogaczewski.

Autor je externím redaktorem Econnectu


Antonín Kunc

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz