Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Jindřichově Hradci vzniká přírodní zahrada

2. 6. 2006 - JINDŘICHŮV HRADEC [Econnect]

V bývalé klášterní zahradě, kde už sídlí trvalková školka Florianus, se letos začíná budovat přírodní zahrada. Během let 2006 - 2008 by se tak na ploše 2400 m2 mělo vytvořit místo pro odpočinek a především inspiraci každému, kdo se zajímá o netradiční způsoby výsadby trvalek, jejich kombinací i s přihlédnutím k využití divokých rostlin v okrasných záhonech a zahradničení bez použití pesticidů.

V první fázi projektu byly odstraněny náletové dřeviny, které zarůstaly celou zahradu, a nyní již probíhá odplevelování. ,, V současné době se buduje takzvanou vstupní část. Zde budou vysazeny atraktivnější druhy trvalek, které mají za úkol upozornit návštěvníky na nové, netradiční možnosti kombinací jednotlivých druhů,“ vysvětluje uspořádání zahrady Ing. Martin Charvát z Florianu.

Přírodní zahrada by v budoucnu měla být rozdělena do několika tématických celků, pro něž jsou již vytipována vhodná místa. Jedná se o společenstva vlhkomilná, horská, lesní a hajní, nové způsoby kombinace rostlin, ukázkové střešní zahrady, podporu zachování starých a v našich zemích vyšlechtěných odrůd květin, ukázku vermikompostování a prezentaci zahrady jako domova různých druhů živočichů. Tyto tématické celky doplní komerční část trvalkové školky, z jejíhož výdělku je přírodní zahrada financována.

,,Provoz přírodní zahrady i komerčně laděné školky nechceme oddělovat, naopak chceme maximálně propojit odpočinkové a poznávací plochy s možností vzdělávání. Celý provoz je nastaven tak, aby jakýkoli návštěvník měl kamkoli přístup a mohl sledovat, jak postupují práce na realizaci zahrady a nás při pěstebních činnostech včetně možnosti se na cokoli zeptat,“ popisuje vzájemnou symbiózu Charvát.

„Očekáváme, že se nám tento rok podaří maximálně tak 1/5 přírodní zahrady určenou pro veřejnost osázet, na výsadbu je připraveno cca 7000 až 10000 rostlin, “ doplňuje Charvát výhled do nejbližší doby. Dobrovolníci se mohou hlásit telefonicky nebo e-mailem, třeba i jen na pár hodin v týdnu. Zapojení veřejnosti je v projektu zcela klíčové, jednotlivé skupiny občanů by se měly účastnit vytváření zahrady, čímž si k ní vyvinou jiný vztah než jen jako pasivní diváci.

,,Lidé půjdou po stezce, kde si budou moci prohlédnout, ale hlavně přivonět a ochutnat různé druhy květin a bylin. Máme v úmyslu vybudovat zahradu zároveň jako tzv. pocitovou i pro postižené a slepé návštěvníky. Takové zahrady jsou budovány například v Anglii,“ uvádí další rozměr expozice Charvát.

Hlavní výhodou přírodních zahrad je, že mnoho práce udělá za majitele zahrady příroda, což ušetří jeho síly i peněženku. Nepěstuje se intenzivní trávník, co ze zahrady vzejde, to se do ní také vrací, proti chorobám a škůdcům se můžeme bránit vhodnou péčí o půdu a správným výběrem původních, odolných rostlin a jejich umístěním na vhodná stanoviště, případně vhodnou kombinací rostlin. Ve správné přírodní zahradě nesmí chybět ani motýli, ještěrky, ptáci a mnoho dalších živočichů.

V budoucnu by prostor přírodní zahrady měl sloužit k pořádání akcí se zaměřením na kulturu, ekologii či turistiku. Otevírací doba trvalkové školky je od pondělí do pátku 9-17 h a v sobotu 8-12 hodin. Florianus provozuje i environmentální poradenské centrum, které je součástí jihočeské sítě Krasec a kde lze získat informace nejen o přírodních zahradách.

Autor je externím spolupracovníkem Econnectu


Michal Řepík

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz