Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Amnesty International žádá Yahoo, aby se zasadila o propuštění čínských internetových disidentů

31. 5. 2006 - PRAHA [Econnect/Amnesty International]

Amnesty International USA (AIUSA) vyzvala internetovou společnost Yahoo na valné hromadě jejích akcionářů, aby dodržovala lidská práva při obchodních aktivitách v Číně. AIUSA, která z aktivistických důvodů drží část akcií Yahoo, požádala společnost, aby se zasadila o propuštění internetových disidentů, kteří jsou v Číně uvěznění kvůli využívání svého práva na svobodu projevu.

Deseti tisíce členů AI už dříve napsali výkonnému řediteli Yahoo, aby společnost požádala čínské úřady o propuštění Shi Tao, čínského novináře, který byl odsouzen na deset let do vězení za rozesílání politicky citlivých informací prostřednictvím e-mailového účtu na Yahoo. Yahoo také předala čínské vládě informace, které přispěly k uvěznění Li Zhi, úředníka čínské samosprávy. Ten byl odsouzen v roce 2003 na osm let kvůli tomu, že na internetu vystavil komentáře, které kritizovaly vládní korupci.

Během valné hromady Anthony Cruz, koordinátor Corporate Action Network AIUSA, požádal také ostatní akcionáře Yahoo, aby sami vyzvali společnost, aby se zasadila o propuštění čínských vězňů svědomí Shi a Li. Kromě toho Cruz vyjádřil obavy týkající se dlouhodobých obchodních aktivit společnosti v Číně. Yahoo ochotně a aktivně spolupracuje s vládou na restrikcích uživatelů tím, že blokuje vyhledávání témat jako jsou lidská práva, politické reformy, náměstí Tien An Men nebo Falun Gong.

„Yahoo spolupracuje s jedním ze světově nejvíce represivních režimů, aby zamezila lidem přístup k informacím a omezila svobodu projevu v e-mailech a na webových stránkách. Internetová cenzura ohrožuje samotné základy, na kterých vznikl internet. Nevypadá to jako dobrý obchodní model pro společnost, která potřebuje více svobody projevu na internetu, aby se mohla rozvíjet,“ řekl Cruz.

Hlavní americké internetové společnosti, včetně Microsoftu a Googlu, už udělaly podobné ústupky a čínské vládě pomohly s online cenzurou. Anthony Cruz se nedávno setkal s akcionáři Googlu na valné hromadě, kde se spoluzakladatel Sergej Brin vykrucoval z otázek ohledně aktivit Googlu tím, že poukazoval na to, že Yahoo pomohlo uvěznit čínské internetové disidenty.

„Žádná z těchto společností dosud nenašla způsob, jak zajistit, aby jejich uživatelé měli přístup ke všem informacím a měli zabezpečené soukromí na internetu. Šéfové těchto společností by měli patřit mezi ty nejchytřejší a nejvíce inovativní intelektuály na světě. Je poklonkování represivnímu režimu vše, na co se zmůžou?“ dodal Cruz.

Aktivity na výroční valné hromadě jsou pouze jednou součástí masivního mezinárodního úsilí, v jehož čele stojí Amnesty International. Nedávno AIUSA spustila cyberaktivistické stránky http://www.amnestyusa.org/business/censorship.html, které umožňují aktivistům zaslat dopis přímo do Yahoo se žádostí, aby společnost přestala napomáhat cizím vládám při omezování svobody projevu na internetu.

AI podporuje klíčová opatření Global Online Freedom Act 2006, která navrhl v březnu jeden z amerických kongresmanů. Cílem legislativy je chránit svobodu projevu a otevřenou online komunikaci po celém světě před represivními zeměmi, které usilují o zcela vlastní, cenzurovanou a kontrolovanou verzi internetu.


Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz