Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sedmá generace 3/2006: Výroba přírody, s.r.o.

30. 5. 2006
[Sedmá generace] -


Dnes vychází třetí letošní číslo časopisu Sedmá generace. Redaktoři se vypravili za lidmi, kteří vzali krajinu do svých rukou. Koupili si kus kukuřičného pole, ze kterého vyrobili divokou zahradu, nebo si třeba založili pozemkový spolek, aby mohli obhospodařovat rašelinné louky nebo například přetvořit smrkovou monokulturu na přírodě blízký les. Tito naturalizátoři se však přesvědčují, že podobně jako jsou nevyzpytatelné cesty Boží, překvapují i stezky Přírody.

Vedle společenských a finančních bariér narážejí na svérázné chování ekosystémů. Ovšem když takový znovuzrozený mokřad zažbluňká a les mocně zašumí, když pestří motýli zatřepotají křídly a přírodní zahrada se chaoticky zazelená, budiž i ty občasné nezamýšlené důsledky zapomenuty.

V paměti by naopak mohla zůstat stará řemesla. Dagmar Smolíková tentokrát navštívila sedláře Danielu Netíkovou a Jana Valnohu a z jejich ručně šitých sedel, postrojů či brašen spletla příběh bez happy endu. Pavlína Binková nám připomene, že ani řemeslo propagandistické (bohužel) nepatří pouze do starých režimů.

Co by to však bylo za Sedmou generaci bez důležitých otázek: Proč ženy samy sebe označují v mužském rodě? přisazuje lingvistka Jana Valdrová. Podaří se EU vyvléknout z geneticky modifikované smyčky? ptá se biofyzička Ľuba Lacinová. Proč nevnímáme dusivou nadvládu čtyř kol a motoru? táže se ředitel nadace New Economics Foundation Andrew Simms. Kde koření současná ekologická krize? rozplétá příčiny a souvislosti filozof David Abram. Otázky po vzestupech a pádech oboru ekologie zodpovídá profesorka Milena Rychnovská, Lubor Kysučan pak zblízka ohledává gordický uzel světové politiky: izraelsko-palestinský konflikt.

V nadcházejícím létě nás ale kromě slunce, sena a (okurkové) politiky tradičně čekají i prožitky kulturní, například Letní filmová škola v Uherském Hradišti. Její ředitel Jiří Králík nám v rozhovoru vysvětluje vztah mezi filmem a přírodou, hlavním tématem letošního ročníku. Kurátor Moravské galerie Jiří Pátek představuje dílo kyjovského fotografa Miroslava Tichého a dokumentarista Miroslav Janek nám sdělil své zkušenosti s Romy a dětmi z dětského domova.

Další informace: www.sedmagenerace.cz



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz