Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Průzkum Hnutí DUHA: V Česku lze sehnat „šetrné“ dřevo

26. 5. 2006 - PRAHA [Ekolist]

-Ilustrační foto: Martin Mach/EkoList-
-Ilustrační foto: Martin Mach/EkoList-
V některých českých obchodech lze sehnat výrobky ze dřeva, které nepochází z nelegální či nešetrné těžby. K dostání jsou i výrobky označené logem Forest Stewardship Council (FSC), které garantuje, že dřevo pochází z šetrného lesního hospodářství. Vyplývá to z dotazníkového průzkumu Hnutí DUHA.

Hnutí DUHA se zaměřilo na dvacítku nejvýznamnějších obchodů s produkty ze dřeva. Dotazník zkoumal, zda obchody vyžadují po svých dodavatelích věrohodnou certifikaci či jiné důkazy, že dřevo pochází z odpovědného a šetrného lesního hospodaření. Dále zda obchodníci znají a kontrolují původ dřeva, například zda nepochází z těžby v nejvzácnějších přírodních oblastech nebo z ilegální těžby. Podle Hnutí DUHA není žádný z dodavatelů schopen doložit bezvadný původ veškerého nabízeného dřeva. Zákazníkům, kteří by chtěli mít jistotu, že výrobek pochází z šetrně pěstovaného lesa, radí Hnutí DUHA vybírat ty, které nesou logo FSC (více o FSC viz níže).

Z českých obchodů si nejlépe stojí Hornbach a Jysk. Hornbach podle hodnocení Hnutí DUHA prodává široký sortiment FSC výrobků, má vypracován plán k postupnému zvyšování podílu FSC výrobků v prodeji a motivuje dodavatele k přechodu na FSC dřevo. V prodeji má certifikovaný zahradní nábytek, regály, zahradní ploty, garnýže apod. Podobně Jyks má vypracován plán ke zvyšování podílu FSC až na 100 % výrobků a v prodeji má certifikovaný zahradní nábytek.

Mezi firmy, které se podle Hnutí DUHA vydaly správným směrem, patří Ikea, Obi, Sconto, Globus a Novatek. U všech těchto obchodů kromě Novateku lze koupit některé výrobky FSC, Novatek doložil, že prodávané dřevo nepochází z rizikových oblastí.

Obchody Tusculum, Hartman a Tesco neprodávají žádné výrobky FSC. Na dotazník Hnutí DUHA neodpověděly firmy Asko, Auš Interier, Donate, Europa-Möbel, Kika nábytek, Baumax, Neckermann, Quelle, Teak and Garden a Bauhaus.

Základní myšlenkou mezinárodního certifikátu FSC je podporovat environmentálně odpovědné, sociálně přínosné a ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů celého světa, a tím napomoci chránit mizející, ohrožené a devastované světové lesy. Certifikát FSC nese 74 milionů hektarů lesů v 72 zemích světa. Na světovém trhu je dnes přes 20 000 druhů výrobků se značkou FSC.

Česká pravidla FSC vyžadují sázet do lesů pestřejší skladbu místních druhů dřevin. Zásadně omezuje holosečné kácení či chemické postřiky porostů, zcela zakazují kácení podél vodních toků a pramenišť. Výrobky z lesů dodržujících regule FSC dostávají certifikát a mohou nést oficiální logo. V Česku je certifikováno pět lesních ploch s cca 25 000 ha lesů a 22 zpracovatelských firem. Hnutí DUHA stála u zrodu české pobočky FSC a v současnosti je jedním z třiceti členů české FSC.

Vedle certifikátu FSC existuje i certifikát PEFC, na jehož vzniku se podílel i český stát. O obou certifikátech více viz článek Dřevaři značkují z 12. prosince 2003.

(Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.)


Martin Mach

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související komentáře

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz