Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Brazílie: Vláda musí vyšetřit střety mezi policií a zločineckými gangy

25. 5. 2006 - PRAHA [HRW/Econnect]

Vláda brazilského státu Sao Paulo musí zajistit rychlé, důkladné a nestranné vyšetření nedávných střetů mezi zločineckými skupinami a policií, při kterých zahynulo nejméně 138 osob. Podle organizace Human Rights Watch (HRW) monitorující lidská práva by lidé zodpovědní za tyto činy měli být postaveni před soud.

Policie v Sao Paulu v uplynulých dnech znovu získala kontrolu nad situací, kdy během 4 dnů docházelo k vězeňským vzpourám a útokům zločineckých gangů na civilisty a vojenskou policii. Od té doby se v médiích objevují objevují zprávy, které byly taky předloženy policejnímu ombudsmanovi, že policie v mnoha případech prostě spáchala hromadné popravy a že některé oběti byli nevinní kolemjdoucí.

„Důkladné vyšetření všech úmrtí je naprosto nezbytné, pokud se chceme dobrat pravdy a udržet důvěru v policii,“ řekl Paulo Mesquita, brazilský pracovník Human Rights Watch. „Státní úřady musí zajistit nezávislé vyšetření této kauzy a postavit před soud všechny, kdo porušili zákon, ať už se jednalo kohokoliv.“

Policie uvedla, že mezi 138 oběťmi bylo 41 policejních důstojníků a vězeňských strážců a nejméně 4 civilisté. Třicet osm z těch, kteří byli podezřelí z účasti na útocích, bylo zabito během noci, kdy policie znovu získala kontrolu nad městem. Dalších 22 bylo podle zpráv zabito následující den, kdy šéf policie vyhlásil, že „hon stále pokračuje.“

„Těžké útoky na policisty či civilní obyvatele nemohou ospravedlnit hromadné popravy vykonávané policií,“ prohlásil Mesquita.

Vězeňské vzpoury a koordinované útoky na policejní důstojníky se děly už dříve. V únoru 2001 propukly současně vzpoury v 29 státních věznicích a v listopadu 2003 byli zabiti tři policejní důstojníci a 12 jich bylo zraněno při útocích na policejní stanice. Všechny tyto útoky jsou připisovány gangu Primeiro Comando da Capital (PCC). Tato zločinecká organizace vznikla v brazilských věznicích v roce 1993 poté, co 111 vězňů zemřelo při policejní operaci na zlikvidování vězeňské vzpoury, známé jako masakr v Carandiru v říjnu 1992.

V březnu 2002 se více než 100 policistů účastnilo Operace Castelinho, při které přepadli autobus na dálnici poblíž Sorocaba a zabili 12 lidí, údajných členů PCC. V listopadu 2003 ministr vnitra obvinil z trestného činu zabití 53 policejních důstojníků, kteří se této operace účastnili.


Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz