Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Policie nenašla autora dopisů vyhrožujících smrtí majitelům polí, na nichž má vyrůst automobilka Hyundai

24. 5. 2006
Jiří Nezhyba [EPS] -


Policie ČR Frýdek-Místek minulý týden odložila prošetřování výhrůžných dopisů, jejichž obsah [1] v polovině prosince minulého roku donutil odpůrce výstavby automobilky Hyundai z řad majitelů polí v nošovické průmyslové zóně k podpisu smluv o jejich prodeji. Moravskoslezský kraj, přestože si byl vědom skutečnosti, že tyto smlouvy byly podepsány ve velice vypjaté atmosféře a pod pohrůžkou smrti, neváhal tyto smlouvy akceptovat, neboť bez výkupu potřebných pozemků nemohl garantovat vedení Hyundai připravenost zóny k její investici.

Zjevně dobře informovaný autor dopisů si ze zhruba desítky zbylých vlastníků vybral právě ty strategické, jejichž pozemky nebylo v žádné možné variantě výstavby zóny obejít. Z důvodu, že nehodlali prodat, jim vyhrožoval smrtí jich samotných či jejich blízkých. Komu stálo za to snížit se k takovému odsouzeníhodnému trestnému činu však Policie nezjistila.

Zmocněnec jedné z poškozených rodin Jiří Nezhyba ze sdružení právníků EPS k tomu uvádí: „Policie nevyužila všech možností ke zjištění pachatele nebo spolupachatelů trestného činu. Navrhli jsme přitom prošetřit i verzi, v níž jako podezřelí figurují představitelé Moravskoslezského kraje, kteří disponovali citlivými informacemi o konkrétních vlastnících a umístění jejich polí v rámci nošovické zóny. Zvrat situace, kdy do té doby neoblomní majitelé pozemků nakonec s jejich odprodejem souhlasili, se vedení kraje totiž velice hodil.“ Poškození, dnes již tedy bývalí vlastníci, se s postupem Policie ČR nehodlají smířit a proti jejímu rozhodnutí s pomocí právníků ze sdružení EPS podali stížnost k okresnímu státnímu zastupitelství ve Frýdku-Místku.

Kontakt:
Jiří Nezhyba, mobil: 775 154 073
program GARDE sdružení právníků EPS
Dvořákova 13, 602 00 Brno
tel: 545 575 229, fax: 542 213 373
e-mail: brno@eps.cz
URL: http://www.eps.cz


[1] viz např. články ze dne 16. 12. 2005: „Majitelům pozemků v Nošovicích vyhrožují smrtí“, Novinky.cz: http://www.novinky.cz/ekonomika/72357-majitelum-pozemku-v-nosovicich-vyhrozuji-smrti.html ze dne 17. 12. 2005, „Anonym vyhrožoval smrtí“, Právo, a ze dne 19. 12. 2005, „Hyundai dostal svůj výhled“, Respekt. Jiří Nezhyba

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

Související články

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz