Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Mezi ploty se uskuteční v bohnickém areálu psychiatrie už po patnácté

23. 5. 2006 - PRAHA [Econnect]

-Festival Mezi ploty-
-Festival Mezi ploty-
Tisíce krás z pohybu, rytmů, vůní umění, divadelních souborů, hudebníků, hudebnic, které návštěvníci naleznou v rozkvetlých zahradách. To vše a mnohé další nabízí kulturní festival Mezi ploty, který vyvrcholí tento víkend 27. – 28. května v areálu bohnické psychiatrické léčebny. Jeho 15. jubilejní ročník podpořilo více než 150 divadelních souborů, hudebních těles, kapel, výtvarníků a umělců, kteří se rozhodli bourat bariéry mezi zdravými a duševně nemocnými.

„Před 15 lety jsme se rozhodli pomoci zbourat mýtus o věznici zvané psychiatrie, potažmo psychiatrická léčebna. Víte kolik lidí zcela zbytečně se dotkne drog a alkoholu? Tají své onemocnění, svůj strach před rodinou, kamarády? A kolik lidí zbytečně ukončí svůj život sebevraždou….HODNĚ!!! Zboříme mýty o tom, že jedině člověk bez problémů má právo na život v naší zemi?“ ptají se organizátoři festivalu na svých webových stránkách.

Festival "Mezi ploty" patří k nejvýraznějším a svým rozměrem nejrozsáhlejším kulturně-uměleckým přehlídkám v České republice. Je ojedinělý i z mezinárodního hlediska, protože není známo, že by se někde ve světě konala v psychiatrické léčebně akce podobného rozsahu a zaměření. Festival "Mezi ploty" originální formou přispívá k odtabuizování oblasti psychiatrie.

První ročníky projektu se uskutečnily ve znamení myšlenky "otevření psychiatrie veřejnosti", která byla do roku 1989 často démonizovaným oborem. V posledních letech se k ní přidalo úsilí o bourání předsudků vůči pomoci odborníků v péči o duševní zdraví - téma stále aktuálnější vzhledem ke vzrůstajícímu počtu psychických poruch zejména neurotického charakteru.

V program festivalu Mezi ploty dominuje divadlo a hudba, ale je v něm prostor i pro výtvarné umění a další umělecké disciplíny. Spolu s profesionálními a amatérskými umělci zde vystupují i soubory zdravotně postižených, kteří zde mají jedinečnou možnost prezentovat výsledky svého uměleckého snažení široké veřejnosti.

Na několika pódiích festivalu se vystřídají kapely a umělci tak různorodí jako je třeba Laura a její tygři, soubor mentálně postižených muzikantů Vega, legendární Hudba Praha, romská kapela Bengas, slovenská pop stálice Miro Žbirka či reprezentanti taneční world music Létající koberec. Sobotní večer vyvrcholí koncertem známého slovenského hráče na klávesy Mariána Vargy v prostoru bohnického kostela.

Diváky na své představení budou lákat divadelní soubory jako Divadlo na tahu se hrou Václava Havla Žebrácká opera, Petr Čtvrtníček a Jiří Lábus s populární komedií Ivánku, kamaráde nechávající nahlédnout do duše předních fotbalových funkcionářů, Bohnická divadelní společnost a také soubory zaměřené na dětské diváky.

V rámci programu však není opomenuta ani psychiatrie jako taková. V tzv. psychoterapeutických stanech se návštěvníci mohou seznámit s technikami arteterapie, muzikoterapie, dramaterapie atd. za účasti řady předních odborníků z České asociace pro psychické zdraví. Součástí festivalu bude také veletrh chráněných dílen a stan ČT s promítáním dokumentárních filmů.

Festival je benefiční, účinkující se vzdají honoráře ve prospěch Psychiatrické léčebny Bohnice v Praze, Psychiatrické léčebny Brno – Černovice a Psychiatrické léčebny Dobřany u Plzně, v jejichž areálech festival proběhnul o minulých víkendech. Výtěžek ze vstupného pak tradičně slouží na rozvoj kulturních aktivit v rámci jednotlivých léčeben.


Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz