Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Big Brother Awards už po druhé upozorní na největší narušitele soukromí

19. 5. 2006 - PRAHA [Econnect]

Druhý ročník soutěže o Ceny pro Velkého bratra vyhlásila nevládní organizace Iuridicum Remedium. Soutěž odkazující na orwellovskou antiutopii 1984 má za cíl upozornit na největší narušitele soukromí. Lidé mohou zasílat své tipy na největší narušitele soukromí prostřednictvím internetových stránek www.bigbrotherawards.cz nebo www.slidilove.cz. Slavnostní vyhlášení výsledků letošního ročníku se uskuteční 30. října v pražském divadle Alfred ve dvoře.

“Veřejnost by si měla více všímat toho, zda po nich nějaký úřad nebo komerční firma nechce vědět příliš mnoho,” uvedla u příležitosti zahájení nominačního kola soutěže zástupkyně pořádající organizace Helena Svatošová. Vítěze bude z navržených kandidátů vybírat porota, ve které zasednou odborníci na ochranu soukromí, právníci, zákonodárci a zástupci organizací na ochranu spotřebitelů.

V loňském roce bylo na základě tipů z řad veřejnosti uděleno sedm negativních anticen. Například anticenu Největší úřední slídil dostalo Hlavní město Praha za masivní podporu kamerových systémů, anticenou Největší komerční slidil byla odměněna firma Tesco, a.s. za pravděpodobné zavádění RFID čipů do zboží bez vědomí zákazníků a sledování zákaznic v převlékací kabině.

Odměněno bylo i ministerstvo vnitra za návrhy protiteroristických opatření, Evropská komise za směrnici o tzv. data retention, plány na zavedení biometrických pasů a také firma Czech Credit Bureau, která provozuje obrovské databáze osobních údajů lidí, kteří čerpají úvěr či půjčku.

„Zneužívání osobních údajů nepřichází jenom ze strany korporací nebo kvůli neopatrné manipulaci s daty ze strany občanů, ale často ze strany státních bezpečnostních složek, které se snaží získat přístup k informacím v rozporu se zájmy občanů.“

„Tyto snahy se obvykle zaštiťují hrozbou terorismu a je výmluvné, že na celoevropské úrovni je podporují obvykle vládní strany napříč celým politickým spektrem. Ilustrativním příkladem je přijetí evropské směrnice o data retention, podle které musí operátoři uchovávat pro státní orgány údaje o všech telefonních hovorech, SMS a e-mailech,“ uvedl expert soutěže Big Brother Filip Pospíšil.

Pozitivní cenu za ochranu soukromí Big Brother Awards získal roku Phil Zimmermann, známý především jako autor Pretty Good Privacy (PGP), celosvětově nejrozšířenějšího šifrovacího software. Ve vlastní zemi si za to ovšem vysloužil obvinění z nelegálního vývozu zbraní, a po tři roky byl vyšetřován a pronásledován FBI. Díky podpoře mnoha podobně smýšlejících lidí se nakonec před soud nedostal a byl rehabilitován.

“Pozitivní cena byla Philovi Zimmermannovi udělena za vytvoření software pro šifrování e-mailu, který je tak jednoduchý, že jej zvládne používat opravdu každý. Navíc jej dal veřejnosti k dispozici zdarma. Pravděpodobně tak uchránil několik rodin příslušníků barmských odbojových skupin před mučením a dodal odvahu mnoha obhájcům lidských práv v totalitních režimech po celém světě,“ uvedla Helena Svatošová.

Letos chtějí organizátoři soutěže na rizika spojená s rozvojem nových technologií a zjišťováním osobních dat upozornit prostřednictvím informačních materiálů, webových stránek, rozhlasových a televizních spotů a dokumentárního filmu. Podle organizátorů soutěže zaznamenal také Úřad na ochranu osobních údajů zvyšující se počet stížností ze strany občanů.

“Kromě informování veřejnosti se snažíme zabránit tomu, aby byly přijímány zákony, které představují pro soukromí občanů riziko. V poslední době je to například novela trestního zákona, která rozšiřuje možnosti násilného odebírání DNA,” dodává Svatošová.

Soutěž Big Brother Awards se koná v téměř dvacítce evropských zemích. V České republice se konala loni poprvé a ceny byly uděleny v sedmi kategoriích - Dlouhodobé porušování lidského soukromí (pro soukromé firmy nebo státní instituce), Největší firemní slídil (pro komerční firmy), Největší úřední slídil (pro státní instituce), Nebezpečná nová technologie, Právní norma Velkého bratra, Slídil mezi národy a Výrok Velkého bratra.


Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz