Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Plzeňský kulturní portál xkultura.cz slaví třetí jubileum

17. 5. 2006 - PLZEŇ [Econnect]

Během posledních deseti let proběhlo ve městě Plzni několik pokusů o provozování kvalitního kulturního periodika. Jako by se však jednalo o začarovaný kruh, všechny přehledy, nebo nově založené internetové servery vždy jen zajiskřily a brzo zmizely ze scény. Ojedinělým jevem v tomto kontextu je pak profesionálně působící server „xkultura.cz“, který před třemi lety založilo několik středoškolských studentů.

Autory myšlenky na vytvoření internetových stránek o kultuře v Plzni byli student Gymnázia Luďka Pika David Kittel a Jiří Voves, toho času student SPŠE. Hlavní pohnutkou jim nebyla jen touha zkusit si vytvořit internetové stránky, ale spíše cosi jako tichý protest proti akutnímu nedostatku informačního zdroje o kultuře a zábavě v druhém největším českém městě. Zaměřit se přitom hodlali především na mladé publikum.

Práce začala skutečně svépomocí, přičemž nejprve byl vybudován portál „xkultura.com“. V polovině roku následujícího bylo založeno pro potřeby serveru sdružení „xkultura“. Zakladatelé i přes nechápavost a počáteční negativní postoj ze strany většiny pořadatelů i ostatních organizací (např. města), kteří nebyli s to pochopit filozofii projektu, jenž běžel již dávno v obdobných variantách v zahraničí nebo jiných městech ČR, dokázali nakonec „xkultura.com“ udržet a později kupují doménu „xkultura.cz“.

"Až postupným budováním kontaktů a vztahů s pořadateli se xkultura dostala do povědomí kulturních institucí, které konečně poznaly výhody internetového média - zvláště pak v případech náhlého zrušení představení apod. Začali jsme vytvářet svůj vlastní autorský obsah, což nám umožnilo stát se informačně nezávislými na jiných zdrojích," komentuje vývoj webu David Kittel.

Během roku 2004 se portál také vylepšuje po technické stránce. Zároveň vzniká i první redakční tým, který se nakonec ustaluje na cca dvacet pravidelných přispěvatelů a několik externistů. Na server postupně přispívají i osobnosti plzeňského kulturního života a úroveň obsahu tak neoddiskutovatelně stoupá. Vzniká i první spolupráce s městem - portál dodává Odboru informatiky podstatnou část dat o kultuře v Plzni.

Již ve druhé čtvrtině roku 2005 je xkultura.cz nejobsáhlejší aktuální databází kulturních, společenských a zábavných akcí v Plzni. Přes všechny tyto úspěchy se stále nedaří najít investora, který by účastníkům poskytl kapitál, např. pro propagaci serveru. Všechny náklady na tvorbu webu, administraci i servisní poplatky jdou z kapes účastníků. Tuto situaci změnil až letošní rok, kdy portál obdržel oficiální dotaci na změnu systému stránek od Odboru kultury Magistrátu města Plzně.

"Byli jsme potěšeni přístupem města, zejména pak vedoucím Odboru kultury Magistrátu města Plzně, Romanem Černíkem, který převzal iniciativu a postaral se o zřízení publicistické sekce portálu. Dotaci jsme využili také na propagaci serveru, plakáty, letáky apod. Zásadním důvodem pro změnu bylo překvapivě velké množství článků publikovaných na našem serveru.“

„Proto jsme přistoupili na redesign stránek a spolu s ním jsme kompletně přepracovali i redakční systém. Nyní je tak otevřený, že na xkultuře může publikovat prakticky každý. Dlužno dodat, že po velkém optimismu Romana Černíka i provozovatelů xkultury publicistická sekce padla jako jeden muž.

I přes to, že xkultura vyhověla požadavkům profesionálních novinářů a dalších z plánované publicistické sekce, aby obsah jejich - tedy publicistika - byl oddělen od ostatního - neprofesionálního obsahu. Slova o tom, že Plzeň potřebuje kvalitní kulturní časopis se rozplynula kdesi v povětří," osvětluje problémy s plně profesionální částí serveru Kittel.

Do budoucna by si sdružení xkultura přálo vytvořit pražskou a brněnskou mutaci serveru a poohlédnout se hlavně po dalších dotacích, jak na úrovni regionu, tak z fondů EU. K červnovým třetím narozeninám portálu xkultura.cz si plzeňští milovníci umění nemohou přát nic jiného než dostatek trpělivosti a energie autorského týmu ve shánění finančních prostředků, jelikož ty sehrají v rozšiřování působnosti a v přechodu k alespoň částečné profesionalizaci zřejmě klíčovou roli.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

29. 5. 2006
31. 5. 2006
1. 6. 2006
lubos zacek
1. 6. 2006
omluvalubos zacek
3. 6. 2006
4. 6. 2006
....Lubos Zacek
5. 6. 2006
5. 6. 2006
5. 6. 2006
Zdeněk
5. 6. 2006
5. 6. 2006
lubos zacek
5. 6. 2006
Homolik
19. 6. 2006
5. 6. 2006
Lubos Zacek
29. 5. 2006
dodatekZdeněk Molcar
6. 6. 2006
BoysOndřej Poklidný
13. 6. 2006

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz