Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

The Independent: No News Today

16. 5. 2006 - PRAHA [Econnect]

- The Independent -
- The Independent -
"Dnes žádné zprávy," hlásá titulek dnešního vydání britských novin The Independent. Nic víc. Jediná zpráva na titulní straně se schovává dole coby poznámka: Jen dnes zemřelo 6500 Afričanů v důsledku nemoci, které se dá předcházet a která se dá léčit (HIV/AIDS). Editorem se na jeden den stal Bono, rockový zpěvák a aktivista, který tak chce upozornit na největší problémy Afriky.

Noviny se tak zapojily do kampaně RED, iniciativy, která chce získat prostředky na boj s AIDS komerční cestou: prodejem produktů a služeb s prestižní značkou. Lidé si mohou pořídit sluneční brýle Emporio Armani, boty navržené Gilesem Deaconem, trička šitá v Africe z africké bavlny, stylový červený mobil anebo platební kartu, jejímž pouhým používáním její majitel kampani přispívá.

Kampaň představil frontman kapely U2 Bono společně s filantropem Bobby Shriverem na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. RED je další aktivitou zpěváka, který je známý tím, jak neustále "mluví do politiky": kromě boje proti AIDS se angažuje ve snahách o odpuštění dluhů nejchudším zemím, zapojil se do obchodování ve Fair Trade a mimo jiné aktivizuje i početné publikum svých koncertů. A to nejen v písničkách – motivy Všeobecné deklarace lidských práv nebo třeba vězňů svědomí se objevovaly při posledním turné i na obrovském plátně nad pódiem. A v bookletech alb nikdy nechybí adresy Amnesty International, Greenpeace a dalších organizací.

Dnešní výtisk Independentu má ambice probudit čtenáře k aktivitě právě na pomoc Africe. "Subsaharská Afrika je domovem deseti procent světové populace a šedesáti procent světové AIDS populace. Právě teď je v Nigérii 1,8 milionu sirotků AIDS. Na celém kontinentu je jich 12 milionů," píše se v novinách, kde dostává prostor pestrá škála témat, jako jsou změna klimatu, fair trade, G8 nebo nedostatek vody.

Hrozivé statistiky AIDS jsou ale hlavním tématem. "V Jižní Africe letos zemře na AIDS 4000 učitelů. ... V každé školní třídě v Botswaně je nejméně jedno HIV pozitivní dítě. Každý den je v Africe infikováno 9000 lidí. ... Jen 16 procent HIV pozitivních lidí v Africe může doufat, že dostane antiretrovirální léky," varuje Independent.

Polovina výtěžku z prodeje dnešního vydání novin bude věnována aktivitám bojujícím s AIDS v Africe.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

17. 5. 2006

Související odkazy

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz